Logo lissernieuws.nl
Woonoverlast kan leiden tot ruzies en dat wil de gemeente met buurtbemiddeling zoveel mogelijk voorkomen.
Woonoverlast kan leiden tot ruzies en dat wil de gemeente met buurtbemiddeling zoveel mogelijk voorkomen. (Foto: Pexels)

Buurtbemiddeling van start in Lisse om woonoverlast te verminderen

Woningstichting Stek, de politie en de gemeente Lisse gaan de komende twee jaar samenwerken met bureau Bemiddeling Bollenstreek om de woonoverlast in buurten te verminderen. De partijen willen vooral ruzies voorkomen en oplossen. Dit bevordert een meer leefbare woonomgeving, sterkere gemeenschapszin en een grotere zelfredzaamheid van inwoners.

In Hillegom is al een succesvolle pilot met buurtbemiddeling geweest, reden om hiermee ook in Lisse te starten. Het streven is om ten minste 70 procent van de behandelde problemen met een positief resultaat at te ronden. Buurtbemiddeling wordt niet ingezet bij relatieproblemen, psychische problemen of verslavingsproblematiek. Dan zijn andere instanties aan zet. 

Groot voorstander
Burgemeester Lies Spruit is een groot voorstander van de buurtbemiddeling, maar rekent ook op de positieve inzet van de buren zelf. “Soms escaleren conflicten tussen buurtgenoten tot gerechtelijke procedures of geweld. Om dat te voorkomen is buurtbemiddeling een goed instrument om mensen weer met elkaar in gesprek te brengen.”

HLT
Ook manager Wonen Jolanda de Vries ziet veel positieve kanten. “In de prestatieafspraken van HLT is afgesproken dat we buurtbemiddeling gaan inzetten. En dat is belangrijk, want burenruzies kunnen een negatief effect hebben op de hele straat of buurt. In Hillegom zien we dat deze aanpak werkt en Teylingen gaat binnenkort ook starten. Een mooie ontwikkeling, dat we Buurtbemiddeling nu ook in Lisse kunnen inzetten.”

Geen politietaak
Politieteamchef Henk Woppenkamp is blij dat ruzies nu op deze manier worden opgepakt. “Onze wijkagenten worden vaak bij deze ruzies betrokken. Dat trekt een zware wissel op de capaciteit, terwijl het strikt genomen geen politietaken zijn. Inschakelen van buurtbemiddeling is ook vaak veel effectiever.”

Meer berichten