Logo lissernieuws.nl
<p>Iddo van der Giessen.</p>

Iddo van der Giessen.

(Foto: pr)
Muziek

Concert in de St. Agathakerk door jong orgeltalent Iddo van der Giessen

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel organiseert het eerste orgelconcert van het nieuwe seizoen in de Sint-Agathakerk van Lisse. Dit vindt plaats op op zaterdag 21 mei om 20.15 uur. Het monumentale Adema-orgel in deze kerk zal dan bespeeld worden door het jonge orgeltalent, Iddo van der Giessen.

Het programma wordt geopend met Fête-Dieu van Hendrik Andriessen, de man die nagenoeg zijn hele leven organist was van het Adema-orgel in de Jozefkerk te Haarlem. De componist schreef zelf het volgende: “Fête-Dieu is gecomponeerd omstreeks Sacramentsdag in 1918, toen de oorlog nog woedde en de bewonderde en geliefde kathedralen van Frankrijk in nood verkeerden. De scherpe tegenstelling van de oorlog met het feest van Sacramentsdag bracht mij tot het schrijven van dit stuk. Dit ter verklaring van het feit dat dit stuk geen feestelijke, maar dramatisch-smekende muziek bevat.”
Na deze indrukwekkende opening volgen er een Berceuse van de hedendaagse Nederlandse organist/componist Wouter Blacquière en het Allegretto uit de orkestsymphonie van de beroemde Franse componist Cesar Franck in een bewerking van de concertgever zelf.
Van Eugene Gigout klinkt vervolgens zijn overbekende Toccata. Daarna is het de beurt aan Duitse romantiek. Van Sigfrid Karg-Elert horen we twee zeer dynamische delen uit Cathedral Windows, Opus 106. Ter afsluiting heeft Iddo gekozen voor één van de monumentale en grootse koraalfantasieën van Max Reger: ‘Halleluja! Gott zu loben’.

Over de organist
Iddo van der Giessen (1995) is cantor-organist van de Goede Herderkerk in Rotterdam-Schiebroek en vesperorganist in de Domkerk te Utrecht. In 2020 studeerde hij af voor zijn Master of Music bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Kerkmuziek studeerde hij aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Hij volgde masterclasses bij Leo van Doeselaar, Ronald de Jong, Hayo Boerema en Geert Bierling.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De toegang tot het concert is gratis, na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden. Voor meer informatie zie www.ademavrienden.nl.

Meer berichten