Logo lissernieuws.nl
Hyacinthus ‘Blue Pearl’ getekend door Margriet Honingh.
Hyacinthus ‘Blue Pearl’ getekend door Margriet Honingh. (Foto: Margriet Honingh)

Tentoonstelling Precisiewerk in Museum de Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp in Lisse is het museum waar je moet zijn om bolgewassen in kunst, van schilderij tot grafiek en aardewerk, afgebeeld te zien. Tot 3 juli laten leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars in de tentoonstelling Precisiewerk zien wat nu precies hun specialisme is. 

Van sneeuwklokje tot amaryllis, bolgewassen van het voorjaar en de vroege zomer boeiend en bloeiend in beeld gebracht bij de expositie Precisiewerk: Botanische Kunst - een bloeiende Wetenschap. Botanisch tekenen is een kunst op zich. Zomaar even een bloemetje tekenen, als een doodle terwijl je telefoneert, is er niet bij. De plant die je voor je ziet, moet exact weergegeven worden. Zo nauwkeurig dat een botanicus, iemand die bijvoorbeeld bij Naturalis in Leiden onderzoek aan planten doet, kan benoemen welke soort het is. Alle kenmerken die een plant tot een bepaalde soort of cultivar maken moeten zichtbaar zijn in één tekening. De specifieke kleur van de bloemen, de vorm van het blad, de aanhechting van het blad aan de steel, de bollen en knollen die onder de grond aan de plant zitten. Soms zijn de kunstenaars die hierin gespecialiseerd zijn wel 100 tot 200 uur met één tekening bezig. Van de opzet in potlood tot de uitwerking in aquarel.
Vergeet niet bij een bezoek aan Precisiewerk de bloementafels te bewonderen waar in hyacintenglazen bolletjes en knolletjes bloeiend, en uitbloeiend te zien zijn. Alsof ze elk moment opgepakt kunnen worden door de hand van de kunstenaar om vastgelegd te worden op papier.
Museum de Zwarte Tulp aan de Heereweg 219 is dinsdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie www.museumdezwartetulp.nl.

Meer berichten