Afbeelding

Drie elfstedenteams van Roeivereniging Iris behalen elfstedenkruisje op de roeimarathon

Verenigingen Sport

Drie elfstedenteams van Roeivereniging Iris hebben een elfstedenkruisje behaald op de roeimarathon langs de Friese steden. Dat gebeurde tijdens het hemelvaartsweekend onder zeer winderige en voor de tijd van het jaar koude omstandigheden. 

Vanwege de wind en de bijbehorende golfslag op het Slotermeer en de Morra was de organisatie genoodzaakt de route om te leiden. De route was dan weliswaar een kleine 30 km korter dan de normale 210 km, maar volgens de Iris-roeiers die de tocht al verschillende malen eerder hebben gedaan, was dit de zwaarste versie in hun beleving. De sterke wind draaide namelijk met de roeiers met de klok mee tijdens de tocht, waardoor het aandeel tegenwind wel meer dan tweederde van de route was.
Desondanks hebben alle teams tijdig de finish gehaald. De teams met 12 roeiers (estafette- 4) en met 6 (estafette-2) zijn kort na elkaar gefinisht met 20 uur roeitijd. Het team met 9 roeiers (estafette-3) heeft het iets rustiger aangedaan en had een anderhalf uur meer nodig.
Al waren de omstandigheden zwaar, moesten de roeiers afzien en kregen ze weinig slaap, toch werd ook door de debutanten onder de roeiers aangegeven dat ze volgend jaar toch graag de echte route zonder omleiding willen roeien. Op naar een volgend eflstedenkruisje!

Afbeelding

Uit de krant