Logo lissernieuws.nl
<p>Leo Weijers geflankeerd door Getty Kaspers en Arnold M&uuml;hren, beiden met boek.&nbsp;</p>

Leo Weijers geflankeerd door Getty Kaspers en Arnold Mühren, beiden met boek. 

(Foto: Annemiek Cornelissen)

Releaseparty boek Leo Weijers vol bekenden uit de muziekwereld

In restaurant De Heerekamer vond zaterdag 18 juni de releaseparty plaats van het nieuwe boek van Leo Weijers ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden’. De auteur overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan Arnold Mühren, voormalig bassist/componist van The Cats, en Getty Kaspers, zangeres van Teach-In, de band die in 1975 het Eurovisie Songfestival won met het nummer Ding-a-dong.

Door Annemiek Cornelissen

Tijdens de boekpresentatie waren vele bekenden uit de muziekwereld vertegenwoordigd, evenals leden van de Stichting Norderney, die een belangrijke rol speelt in het boek. De Norderney was het zendschip van Radio Veronica. ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden’ begint bij de dieptrieste datum van 31 augustus 1974, waarop de zeezender Radio Veronica (en ook Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis) noodgedwongen haar uitzendingen moest staken. Vervolgens gaat het boek terug naar de turbulente Radio Veronica-jaren 1972, 1973 en 1974, waarin zowel de verhuizing van golflengte (van 192 naar 538 meter), de stranding van de Norderney, de massademonstratie in Den Haag, de acties tot behoud van Radio Veronica en uiteindelijk het staken van de uitzendingen van de zeezender plaatsvinden.
Alle artiesten uit die jaren worden in het boek beschreven, evenals alle nummer 1-hitsingles en de meest spraakmakende elpees. Kortom, dé ingrediënten voor een boek dat de muziekliefhebber vijftig jaar mee terugneemt in de tijd. Weijers heeft twee jaar aan het boek gewerkt. “Daarbij reken ik ook de research. Ik heb echt veel mensen moeten spreken en zaken na moeten trekken. Het voorwoord is groter dan normaal en daarin zit ook een stukje emotie van mij, dat het moment omschrijft toen Veronica moest stoppen met uitzenden.”

Leo Weijers kreeg toen hij zeven werd een transistorradio en ging luisteren naar zeezender Radio Veronica. Vanaf die tijd is hij popmuziek gaan verzamelen. In 2013 en 2014 heeft de pophistoricus zijn eerste en tweede boek geschreven over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. Daarna kwamen ook Eeuwige kerst, Nederbiet Kompliet, Zomerhit(te) en Flower Power Beat Experience van zijn hand. Daarnaast schrijft hij dagelijks achtergrondverhalen bij populaire muziek van weleer voor diverse Facebookgroepen.
Zijn nieuwe boek is nu al een succes. “In de voorverkoop zijn er echt al honderden verkocht en de reacties zijn lovend, dus ik kan nu al trots zijn. Vanaf nu gaat het boek pas in de publiciteit en het was de bedoeling dat het vanaf dit moment in de verkoop zou gaan, maar dat is anders gaan lopen. Het boek is overal verkrijgbaar voor 23,99 euro, bij de plaatselijke boekhandelaren, via bol.com en andere internetsites.”
Tijdens de releaseparty zei Weijers blij te zijn met de grote opkomst van het publiek. “Er hebben mensen vier uur in de trein gezeten, alleen maar om hier bij te kunnen zijn. Daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Meer berichten