Logo lissernieuws.nl
De zes vrijwilligers van de vrijdagmiddagactiviteit gaan zo nu en dan samen lunchen of borrelen. | Foto: pr
De zes vrijwilligers van de vrijdagmiddagactiviteit gaan zo nu en dan samen lunchen of borrelen. | Foto: pr
Vrijwilligers

Vrijwilligers Rustoord genieten van hun werk en de sociale contacten

Vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze maatschappij. Vaak doen ze hun werk achter de schermen, maar wát ze doen kan veel verschil maken voor anderen. Ze vertellen hierover en hopen dat anderen gemotiveerd raken om dit werk ook te gaan doen. 

Jeannette, Joke, Ria, Janna , Marty en Gerry; zomaar een groepje enthousiaste vrijwilligers bij DSV|Rustoord. Zij zetten zich maar wat graag in voor de ouderen in en om het woonzorgcentrum. “Wij zijn vrijwilligers die er elke vrijdag voor zorgen dat de cliënten een gezellige middag beleven op ‘het Bollenveld’, de gezamenlijke ruimte waar we dit soort activiteiten organiseren in Rustoord. We hebben allemaal onze eigen taken en dat verloopt supervlot”, lachen ze, terwijl ze ontspannen een kopje koffie drinken met elkaar. Zo zorgt Marty voor de microfoon en ze geeft leiding aan deze middag. De overige vrijwilligers zorgen ervoor dat er een kar klaarstaat met alle benodigdheden voor de koffie en borrel en dat de cliënten worden opgehaald van hun appartementen. “De middag heeft een opbouw. Eerst worden alle aanwezige cliënten bij naam welkom geheten, dat voelt natuurlijk heel hartelijk en persoonlijk. Dan volgt een gedicht en vervolgens doen we een spel met vragen en/of betekenissen van spreekwoorden en gezegden. Er is altijd ruimte voor de nodige humor, er worden grappen verteld en altijd gelachen. We sluiten de middag mooi af met een gedicht als overdenking.” En heel belangrijk: tussendoor is er natuurlijk een pauze met een glaasje advocaat, drankje, stukje worst of een zoutje. Zo’n middag is écht even genieten, van gezelschap, iets lekkers, aandacht en plezier.

Theezakjes
In het oude gebouw van Rustoord is deze activiteit spontaan ‘geboren’ naar aanleiding van vragen die op de labeltjes van theezakjes stonden. In de nieuwbouw van Rustoord breidde de activiteit zich uit. Het was zo’n succes dat er soms wel 40-50 mensen in de zaal zaten (inclusief familie/mantelzorgers). Toen kwam corona. Maar nadat alles weer opgestart werd, kwam deze activiteit kleinschalig weer terug. Dat heeft ook een voordeel: er is op deze manier meer persoonlijke aandacht voor de cliënt en dat voelt goed, vinden de dames.

Onderling contact is sterk
Vrijwilligerscoördinator José Groenveld van Rustoord is erg blij met de hechte groepen vrijwilligers die het ook met elkaar gezellig maken: “Niet alleen de borrelmiddag voor de cliënten is een succes, ook het contact tussen de vrijwilligers onderling bleek dermate sterk dat zij tijdens de lockdown betrokken bij elkaar bleven!” Zo was er iedere 6 weken een contactmoment met elkaar. En kort geleden gingen de vrijwilligers met elkaar lunchen. Het zomerseizoen 2022 wordt straks feestelijk en gezellig afgesloten met een etentje bij de Chinees. José: “Dit is een mooi voorbeeld dat het doen van vrijwilligerswerk niet alleen iets toevoegt voor iemand anders, maar dat er voor jezelf ook leuke contacten kunnen ontstaan!”
Denk je erover om ook vrijwilliger te worden? Vraag per mail gerust naar de mogelijkheden bij José:  jgroenveld@dsv-verzorgdleven.nl

Meer berichten