Logo lissernieuws.nl
<p>Het nieuwe college van B & W: Jolanda Langeveld, Riet Austie-Ziengs, Lies Spruit en Kees van der Zwet.</p>

Het nieuwe college van B & W: Jolanda Langeveld, Riet Austie-Ziengs, Lies Spruit en Kees van der Zwet.

(Foto: Sven van der Vlugt)

Raad wil meer verbinding met inwoners en ondernemers in Lisse

Samen voor Lisse. Dat is de titel van het donderdagavond 23 juni vastgestelde raadsakkoord tijdens een extra vergadering van de gemeenteraad. Het raadsakkoord beschrijft de koers voor de jaren 2022-2026. De raad stemde ook in met de benoeming van de drie voorgestelde wethouders. 

De fractie van Nieuw Lisse, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, besloot voor een raadsakkoord te gaan, in plaats van zelf een coalitieakkoord te schrijven. Reden is dat de politieke partijen in Lisse over heel veel zaken eigenlijk al hetzelfde denken. Het raadsakkoord is dan ook door alle partijen gezamenlijk tot stand gekomen en geeft een duidelijk overzicht van waar al overeenstemming over is, en waar de meningen nog over verdeeld zijn. “Het voordeel hiervan is dat we minder hoeven te vergaderen en meer tijd overhouden voor verbinding met de inwoners, ondernemers en organisaties van Lisse”, aldus Nieuw Lisse-fractievoorzitter Rob van Veldhoven. “We merken dat het voor sommige mensen lastig is om het gemeentehuis binnen te gaan, daarom moeten wij naar de mensen toe. Dan haal je altijd wel informatie op.” Wethouder Jolanda Langeveld gaf aan dat het huren van een zaaltje voor een informatiebijeenkomst niet altijd het gewenste effect geeft. “Tijdens de verkiezingscampagne op straat met mensen in gesprek gaan onder het genot van een kopje koffie, dat werkte wel goed. Die weg willen we inslaan.” 

Nieuw college
Op basis van de verkiezingsuitslag had Nieuw Lisse twee wethouders mogen leveren, maar daar zag de fractie vanaf. Formateur Hans Démoed had drie profielen opgesteld en aan de hand daarvan viel de keuze op twee oudgedienden: Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse) en Kees van der Zwet (CDA). Zij zetten hun taak dus voort. Pvda-GroenLinks was teleurgesteld dat de derde wethouder niet uit hun partij kwam, wat gezien de verkiezingsuitslag voor hen logisch was geweest. Nieuw Lisse volgde echter het advies van formateur Demoed om Riet Austie-Ziengs als wethouder aan te stellen. Haar benoeming werd - in tegenstelling tot die van Langeveld en Van der Zwet - niet door de gehele gemeenteraad gesteund: 11 stemmen voor, 6 tegen en 1 blanco stem.

Meer berichten