Logo lissernieuws.nl
'Father Pio' in zijn geliefde Zambia. | Foto: PR.
'Father Pio' in zijn geliefde Zambia. | Foto: PR.

IM: Pater Harry Uitendaal, 59 jaar priester en 65 jaar broeder

Bij veel Hillegommers bekende Pater Harry Uitendaal is 28 juni op 87 jarige leeftijd overleden. De Hillegomse pater deed veel missiewerk in Zambia en is onder vele namen bekend: Oom Harry, Pater Harry, Pater Pius en Father Pio. Father Pio is zijn naam in Zambia, het land waar al meer dan vijftig jaar zijn hart ligt.

Door Remco Out

In het Noordwesten van Zambia heeft hij op het leven van vele duizenden mensen een grote invloed gehad. Door voor betere gezondheidszorg te zorgen, door bruggen en scholen te bouwen, door opleidingen te regelen en uiteraard ook door het geloof in de gemeenschap centraal te stellen. Ook stond hij aan de basis van de stichting Op Eigen Benen Zambia. Hij heeft 45 jaar als missionaris in Zambia gewerkt. Voor dit alles werd hij ook geridderd in de Orde van Oranje Nassau. 

Er zijn voor anderen

Zo hielp hij vanuit de stichting Op Eigen Benen gehandicapten in Zambia om een eigen bestaan op te bouwen. Uiteindelijk heeft hij met zijn neef Ronald de Groot en andere Hillegommers heel veel mensen kunnen helpen. Tot aan zijn overlijden heeft Harry zich nog veel ingezet om geld op te halen. Zo werd er op de vrijdag na zijn overlijden nog een sponsorloop op de Johannesschool gehouden voor de stichting. Pater Harry was een Franciscaan in hart en nieren laat Ronald weten. “Het was heel erg fijn samenwerken en hij was een echte voortrekker. Een Angolese vluchteling die Harry had opgevangen om schreef het mooi: ‘Father Pio kon zichzelf vergeten en alleen aan anderen denken’. Dat is precies zoals Harry was”, vertelt hij. 

Valkenswaard en Zambia

Pater Harry werkte op twee plaatsen: de Franciscaner Orde in Valkenswaard en bij de Franciscaner Orde in Zambia. Helaas kon hij de laatste jaren niet meer naar Zambia terug, dus regelde hij veel vanuit Nederland. Hij is in totaal 65 jaar Minderbroeder Conventueel en 59 jaar lang priester geweest. 

Uitvaart

Op woensdag 6 juli om 11.00 uur zal de uitvaart van Pater Harry Uitendaal plaatsvinden in de St. Jozef en St. Martinuskerk. Na de dienst zal hij worden bijgezet in het priestergraf op de begraafplaats van de kerk.

Meer berichten