Voor een vrijwilliger met een gast op de duofiets stapt, is er al het nodige voorwerk gedaan, onder meer door de coördinator.
Voor een vrijwilliger met een gast op de duofiets stapt, is er al het nodige voorwerk gedaan, onder meer door de coördinator. Foto: Barend Koper, QuKo

Fietsmaatjes zoekt coördinator voor Hillegom

Algemeen

Omdat coördinator Lucas Schalkwijk binnenkort stopt, is Fietsmaatjes Hillegom Lisse op zoek naar een nieuwe coördinator in Hillegom. Samen met Bianca de Vries maakt hij of zij een goede match tussen gast en vrijwilliger. Op elke duofiets zitten immers twee mensen met hun eigen persoonlijke verhalen. Als dat klikt, zijn niet alleen de fietsmaatjes blij, maar ook de coördinatoren. “Je ziet nooit iemand chagrijnig op de fiets zitten.”

Klein ‘kluppie’
Vlak nadat hij in 2018 stopte met werken, begon Lucas Schalkwijk als vrijwilliger te fietsen bij Fietsmaatjes Hillegom Lisse. Bij zijn intakegesprek vroeg toenmalig coördinator Ita Holdinga hem of hij ook nog iets anders zou willen doen. Coördinator bijvoorbeeld. Dat zag Lucas wel zitten: “Ik dacht: het is een klein ‘kluppie’. Toen waren er ongeveer tien gasten en tien vrijwilligers met één duofiets. Af en toe doe je eens een intakegesprek.” Al snel ging Fietsmaatjes groeien, kwam er een tweede duofiets bij en aan het eind van 2019 een derde. Na vier jaar vindt Lucas het tijd om het stokje over te dragen.
Bianca reageerde in 2020 op een artikel in het weekblaadje waarin een coördinator in Lisse werd gezocht. Dat was een rol die zij als vrijwilliger goed bij zichzelf vond passen, met haar arbeidsverleden in de zorg. Uiteindelijk is ze in Hillegom bij het team gekomen, handig omdat ze daar zelf woont. En ze doet het met veel plezier.

Nooit chagrijnig
Allebei vinden ze het contact met de mensen, zowel bij de intakegesprekken als daarna, erg leuk aan het vrijwilligerswerk. Bianca: “Je ziet eigenlijk altijd alleen maar blije gezichten. Je ziet nooit iemand chagrijnig op de fiets zitten. Gasten zijn altijd blij als je een fietsmaatje voor ze hebt.”
Meldt een nieuw persoon zich, dan regelen de coördinatoren eerst een proefrit. Twee vaste vrijwilligers organiseren dat. Daarna maakt de coördinator een afspraak voor een uitgebreid intakegesprek. In zo’n gesprek komt van alles aan de orde: de reden om te willen fietsen, de persoonlijke situatie, hoe vaak en hoe ver mensen willen fietsen, en wat ze ervan verwachten.
Na het eerste fietstochtje bellen ze altijd gast en vrijwilliger terug om te horen hoe het ging. Want het zou kunnen dat de gast enthousiast is, maar de vrijwilliger niet, of andersom. “Daar word je allebei niet gelukkig van, toch?”, aldus Bianca. De twijfel kan ook later ontstaan, merkt Lucas op. Dan is het goed als mensen dat durven melden bij de coördinatoren, benadrukken beiden. “Want als je het niet durft te zeggen, blijft de situatie zoals hij is en dan kan het zijn dat je op den duur stopt”, zegt Lucas. Als coördinator wil en kun je dat voorkomen. Want de coördinatoren kennen hun gasten en vrijwilligers, zij gaan het gesprek aan en zorgen op een goede manier voor een nieuwe match.
Er zijn mooie voorbeelden van de creatieve aanpak van Lucas en Bianca om twee mensen aan elkaar te koppelen die later een leuke klik met elkaar blijken te hebben. In een persoonlijk gesprek met de mogelijke nieuwe coördinator zullen zij daar zeker meer over vertellen.

Onverwacht
Naast intakegesprekken voeren hoort ook de planning bij de taken van een coördinator. Daarvoor is in 2019 het digitale systeem SamenFietsen geïntroduceerd, destijds alleen voor de coördinatoren. Lucas kan veel informatie uit het systeem halen. “Ik heb er veel tijd in gestoken om het te leren kennen. Ik vind het ook leuk om uit te zoeken hoe dat werkt en wat je ermee kunt”, zegt hij. Die kennis wil hij graag delen met een geïnteresseerde opvolger.
Inmiddels kunnen de vrijwilligers zelf hun eigen ritten in SamenFietsen plannen. “Maar je bent er vaak iedere dag wel even mee bezig. Er zijn altijd onverwachte dingen, een fiets valt uit of iemand is ziek. En daar vloeien ook weer twee of drie telefoontjes uit voort.”
“Soms komt dat niet op een gelegen moment”, vult Bianca aan. “Je kunt dus niet alles plannen, maar je kunt ook niet alles regelen.” Onderling hebben ze de afspraak dat ze de telefoon kunnen laten gaan op het moment dat het hen niet uitkomt.

Enthousiast
De persoon die straks samen met haar de coördinatortaken gaat vervullen, is het liefst vooral enthousiast, vindt Bianca. Lucas vult aan: “Je moet ook goed kunnen communiceren met gasten en vrijwilligers, met respect door durven vragen en goed kunnen luisteren, ook tussen de regels door.” Het belangrijkste is: “We doen het samen”, besluit Bianca. Per 1 september stopt Lucas als coördinator; hij blijft wel als vrijwilliger fietsen. Het zou mooi zijn als ze voor die tijd mensen kunnen spreken die enthousiast zijn geworden door dit verhaal. Mensen met interesse kunnen een mail sturen naar coordinatorhillegom@fietsmaatjeshillegomlisse.nl. Bianca neemt dan contact op.

Uit de krant