De orgelpijpen van het befaamde Adema-orgel in de Agathakerk.
De orgelpijpen van het befaamde Adema-orgel in de Agathakerk. Foto: archief/Arie in 't Veld

U wilt uw Kathedraal van de Bollenstreek toch ook blijven zien?

Algemeen

De Agathakerk in Lisse is waarschijnlijk een van de meest opvallende bouwwerken van het dorp, al was het maar omdat deze ‘Kathedraal van de Bollenstreek’ overal bovenuit torent. In tegenstelling tot veel kathedralen is deze nog van relatief recente datum. In 1903 werd de kerk gebouwd en is na die tijd nog wat op details aangepast.

Door Jan Sibie

De Agathakerk, die toch in een groot deel van de Bollenstreek te zien is, is toch eigenlijk een beetje van alle inwoners van Lisse. En niet alleen van de parochie van de kerk. Maar het is wel diezelfde parochie die jaarlijks het noodzakelijke geld voor het onderhoud bijeen moet brengen.
Klust u wel eens aan uw huis? Dan weet u maar al te goed wat het kost als u even naar de bouwmarkt moet voor bouwmateriaal. Laten we het dus maar niet hebben over de kosten die bij het onderhoud van een dergelijk monumentaal bouwwerk een rol spelen. Dit temeer daar dit soort onderhoud specialistisch werk is.
Maar die kosten zijn niet het enige. Zoals allerlei maatschappelijke groeperingen en samenwerkingsverbanden heeft de parochie flink last van vergrijzing. En er komen minder mensen in de kerk, dus de opbrengst van collectes is lager. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal.

Enthousiast ertegenaan
De coronajaren waren moeilijk en vroegen de nodige creativiteit en improvisatie zoals een digitale veiling. Maar er is nu een enthousiaste groep die de traditionele kerkenveiling weer leven aan het inblazen is. Zoals op veel plekken moet ook hier alles nog op gang komen. Niet iedereen is nog steeds beschikbaar, veel contacten zijn weg, netwerken zijn uiteengevallen, om maar wat te noemen. Maar daar legt de organiserende groep zich niet bij neer. Men gaat er onder voorzitter Herman van der Horst enthousiast en gedreven tegenaan, om samen weer een ouderwets mooie opbrengst te realiseren. Een groot deel van de kavels voor de kerkenveiling is al binnen. Tot een stel originele priksleeën aan toe. Er is alleen geen sneeuw bij. Die moet u zelf regelen.
Vanzelfsprekend gaat iedere inwoner van Lisse die zijn of haar beeldbepalende Agathakerk een goed hart toedraagt, op 25 november in de Beukenhof meebieden op de vele kavels. Er is beslist iets voor iedereen bij. Om 19.00 uur gaat de deur open en ontvangt u uw biednummer. Dat nummer mag u dan gedurende de avond regelmatig omhoogsteken. Hoe vaker hoe beter. Want heel Lisse rekent op u om samen onze eigen kathedraal nog vele jaren in een piekfijne conditie te houden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant