Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente Lisse: ‘Meld het als je in de problemen komt door hoge energierekening’

Algemeen

Gemeente Lisse brengt in kaart welke problemen inwoners, verenigingen en organisaties ervaren door de energiecrisis. Wethouder Jolanda Langeveld: “We analyseren eerst de resultaten van het onderzoek. Er is al een oproep gedaan om een noodfonds op te starten. Maar van het noodfonds dat we in coronatijd hadden opgezet is bijna geen gebruik gemaakt. Áls we een noodfonds opzetten moet het wel de juiste oplossing zijn voor het probleem.”

Vooruitlopend op de analyse is de gemeente al een actie gestart voor inwoners die het zwaar hebben. De afgelopen weken zijn de coaches van de Energiebespaardienst aan huis geweest bij 355 inwoners met een slecht geïsoleerde woning. Zij gaven adviezen op maat en namen daarbij radiatorfolie, ledlampen, tochtstrips en een waardebon mee voor de bewoners.

Energietoeslag uitgebreid
Behalve met de Energiebespaardienst helpt Lisse de hardst getroffenen ook door de energietoeslag van € 1.300 beschikbaar te stellen voor inkomens tot 130% in plaats van 120% van het sociaal minimum. Ook kunnen mensen met een formele schuldregeling deze toeslag nu krijgen. Voor uitzonderlijke situaties is er een maatwerkbudget voor inwoners met een hoger inkomen. Wie denkt in aanmerking te komen voor de energietoeslag kan terecht bij de ISD Bollenstreek.

Bestaande regelingen
Voor inwoners in financiële nood zijn er ook bestaande regelingen waar zij een beroep op kunnen doen, zoals de bijzondere bijstand en de individuele inkomenstoeslag voor mensen met een minimuminkomen. Ook inwoners met een middeninkomen kunnen naar de ISD voor advies en hulp op maat.

Meld problemen
Verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen ook in de knel komen door de hoge energierekening”, aldus wethouder Riet Austie. “Hoewel het kabinet nog met regelingen komt, roepen we onze verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven op om zich te melden als zij in de problemen dreigen te komen.” Langeveld: “Dan hebben we in elk geval zicht op de problemen en kunnen we meer gericht meedenken over wat we binnen de mogelijkheden van de gemeente kunnen betekenen.” 

Melden kan via de mail gemeente@lisse.nl. Informatie over de gemeentelijke en landelijke hulp en regelingen is te vinden op www.lisse.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant