Ook BN'ers zoals Lex Uiting verbinden hun gezicht aan de campagne om aandacht te vragen voor Orange the World.
Ook BN'ers zoals Lex Uiting verbinden hun gezicht aan de campagne om aandacht te vragen voor Orange the World. Foto: pr

Orange the World, help ook mee!

Algemeen

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot en met 10 december. De tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Sinds 2014 doen steeds meer gemeenten mee, bijvoorbeeld door gebouwen oranje uit te lichten of vlaggen op te hangen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. In onze regio is Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek actief om aandacht te vragen voor preventie, het Orange the World-thema van 2022.

Speciale stoeptegels zijn geproduceerd en op een aantal plaatsen in het trottoir gelegd. Clubleden spuiten graffity op straat met het ‘STOP geweld-handje’, flyeren en hangen posters op plaatsen waar veel mensen komen, zoals apotheken, huisartsen en kappers. Ook hangen ze sjaals met handjes om bruggen en standbeelden. Daarop staat ook een QR-code. Scan die met de telefoon en onderteken op de geopende website orangetheworld.nl de medestanderpledge. Daarmee geef je aan dat je je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Als persoon, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn kunnen een speciale nieuwsbrief krijgen met praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

De Soroptimisten hebben boekhandels en bibliotheken gevraagd om gedurende deze periode aandacht te besteden aan Orange the World. Hier zijn speciale tafels ingericht met boeken over de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Er hangen posters en er worden boekenleggers uitgedeeld. Deelnemers zijn o.a. de Readshop in Hillegom, Boekhandel Grimbergen in Lisse, Boekhandel Wagner in Sassenheim, De Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel de Kler in Oegstgeest en Boekhandel Boek en Zo in Warmond. Ook bibliotheken in de regio doen enthousiast mee: o.a. in Oegstgeest, Noordwijk, Lisse, Sassenheim, Hillegom en Noordwijkerhout.

Meer weten over Soroptimisten en wat ze doen? Kijk op soroptimist.nl

Uit de krant