De potten voor de huisbroei zijn zaterdag uitgedeeld door bestuursleden van de Lenteflora.
De potten voor de huisbroei zijn zaterdag uitgedeeld door bestuursleden van de Lenteflora. Foto: Wilma van Velzen

Huisbroeibollen voor de 90e Lenteflora uitgereikt

Algemeen

Bestuursleden van de Lenteflora hebben zaterdagmorgen 21 januari de porties bollen uitgereikt aan de deelnemers van de 90ste huisbroeicompetitie. De komende weken doen zij er alles aan om tijdens de jubileumeditie van de Lenteflora met de mooiste broeiresultaten voor de dag komen.

Vanuit de schuur van Van Dijk (Achterweg-Zuid) zijn alle porties bollen aan de deelnemers uitgereikt. Zo’n portie bestaat uit elf schalen met tulpen, narcissen, hyacinten en bijzondere bolgewassen. De huisbroeiers hebben zo’n vier weken de tijd om de bollen onder huiselijke omstandigheden in bloei te krijgen. Dit betekent in de praktijk het constant verplaatsen van de bollenschalen. Van buiten naar binnen, dan weer op de vensterbank van een zonnige kamer en dan weer wat koeler. Soms zelfs in de koelkast tussen de melk en de spruitjes om de bloei te remmen. “Het broeien is een echte sport”, bevestigde een van de deelnemers. Daags voor de opening van de Lenteflora moeten alle huisbroeiresultaten worden ingeleverd voor beoordeling door een vakjury. Deelgenomen wordt in twee categorieën. Categorie A voor ervaren deelnemers en categorie B voor beginners en minder ervaren deelnemers. De mooiste inzendingen verdienen een prijs.

Live
Voorzitter Ronald van Loon stond er nog bij stil dat de afgelopen jaren geen Lenteflora mogelijk was vanwege de coronamaatregelen. “Maar we mogen weer live. Het is onze jubileumeditie en er is niets leuker dan de bloeiresultaten met publiek te kunnen delen. De kwaliteit van de bollen is goed en het gaas over de kuilhoek heeft geholpen. Deze keer was er geen schade van hongerige nijlganzen. Alleen wat vraatschade van muizen. Ook hebben de bollen nog wat vorst meegekregen. De grootste uitdaging voor de huisbroeiers vormen de anemonen om die tijdig te laten bloeien.”

Basisscholen
Onder het motto ‘Jong geleerd, oud gedaan’ zijn ook aan de leerlingen van groep 5 van álle basisscholen in Lisse en Liserbroek potjes ‘Monal’ narcissen uitgedeeld. Een leuke kennismaking met de bollencultuur die de bollenstreek wereldwijd bekend heeft gemaakt. Lenteflora bestuursleden Monique Lardenoye en Pascale Meeuwissen deelden zo’n 400 potjes narcissen uit. De leerlingen verzorgen de narcissen zelf en maken hiervan een foto als deze op hun mooist zijn. Hiervan wordt op school een collage gemaakt. Tijdens de Lenteflora worden de collages beoordeeld door juryleden uit het bollenvak en onderwijs.

Thema
Het thema van de Lenteflora 2023 luidt ‘150 jaar Harddraverij: de Lenteflora draaft door!’ Dit geeft aan dat het 90-jarig huisbroeijubileum nog even verder kan. De huisbroeivereniging dateert uit 1933 en is daarmee de oudste van Nederland. De mooiste broeiresultaten worden bij de opening van de Lenteflora bekendgemaakt. Ook worden er voor de Lenteflora weer volop vrije inzendingen verwacht vanuit het vak. De Lenteflora is van 18 t/m 20 februari.

Sortiment huisbroei 2023
Narcis Ice Follies - L.W. van Schie
Narcis Eaton Song - L.W. van Schie
Tulp Deborah - Van der Slot Tulips
Tulp Fort Knox - Van der Slot Lisse
Tulp Slawa - Gebr. Hulsebosch b.v.
Hyacint Blue Pearl - H.L. Hogervorst
Hyacint Woodstock - Van Noort Hyacinten
Hyacint Siberia - Wed. A. van Haaster b.v.
Anemone blanda Charmer - C.S. Weijers b.v.
Corydalis solida Beth Evans - C.S. Weijers b.v.
Narcissus Small Talk - H.M. Meeuwissen Voorhout

Uit de krant