Voormalig patatbakker Jan Hogervorst beschildert nu succesvol bollen.
Voormalig patatbakker Jan Hogervorst beschildert nu succesvol bollen. Foto: Jan Sibie

Van patatboer naar bollenschilder, de nieuwe carrière van Jan Hogervorst

Algemeen

Woont u al wat langer in Lisse of de regio? Dan kan het bijna niet anders of u heeft wel eens een patatje van Jan Hogervorst gegeten. Jan heeft 53 jaar lang bijna alle festiviteiten in de regio opgeluisterd met zijn rijdende snackbar en daarnaast was hij een begrip met zijn snacks naast het station in Lisse of bij de afrit Langevelderslag bij de N206. Maar na 53 jaar frieten en ijsjes leveren hield Jan het voor gezien. Hij verkocht zijn bedrijf en ging maar liefst een half jaar met pensioen. “Toen had ik de schepen die mijn huis voorbij voeren, wel weer gezien,” zo vertelt hij. Maar wat ging hij dan doen?

Door Jan Sibie

“Al op school viel ik op door mijn aanleg voor tekenen”, vervolgt Jan. En hij had nóg een hobby, namelijk muziek. Via een aantal bands vond hij ook daar zijn draai in. Toch bleef het tekenen en schilderen kriebelen. “Een opleiding was echter niets voor mij”, aldus Jan en hij besloot een andere weg te kiezen om zijn vaardigheden in de beeldende kunst verder te verbeteren en meer tot hun recht te laten komen. En die weg liep langs een aantal kunstenaars in de regio die hem de kneepjes van het vak bij brachten.

Jan werd naast succesvol patatbakker, waar hij een derde landelijke prijs mee haalde voor de kwaliteit van zijn patat, een steeds betere hobbyschilder. En als je dan je pensioen zat bent en wel eens iets anders wilt doen, dan is de kunstbeoefening nog niet zo’n gekke keuze. Zijn aandacht was getrokken door het Giant Bulbs-project van de Gildemeesters van de Zwarte Tulp. En Jan heeft daar zijn diensten als schilder van bollen aangeboden.

Prijs voor mooiste stand
De door Jan beschildere bollen hebben inmiddels hun weg in de regio gevonden. Met name bij bedrijven, die zich bezighouden met het transporteren van bloembollen naar het buitenland. En als je dan hier al een grote bol bij je bedrijf hebt staan, dan ligt het voor de hand om deze opvallende creaties ook op beurzen in het buitenland te gaan gebruiken.

En zo gingen de bollen van Jan de wereld over. Van een camping in Rijnsburg tot Japan en van een school in Voorhout tot Canada. Ook in de Verenigde Staten kan men de kunstzinnige bollen van Hogervorst bewonderen. Op de mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen zorgden de kleurige bollen vorige week voor een eerste prijs voor de mooiste stand. We mogen dus best zeggen dat Jan na de snacks aan een nieuwe carrière begonnen is. Nee, het gangbare carrièrepad van een geslaagd kunstenaar is het niet. Maar niemand kan zeggen dat het geen geslaagde carrière in de beeldende kunst aan het worden is.

Uit de krant

Uit de krant