Kelly in 'haar' bus bij het Arriva-kantoor op Meer en Duin.
Kelly in 'haar' bus bij het Arriva-kantoor op Meer en Duin. Foto: Jan Sibie

Buschauffeur Kelly: ‘Meer vrouwen achter het stuur zou prachtig zijn’

Algemeen

Jaarlijks op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Die dag is al in 1917 in het leven geroepen om de positie van de vrouw wereldwijd te versterken. In Nederland is gelijkheid van man en vrouw in de wet opgenomen. Typische mannen- of vrouwenberoepen zijn er eigenlijk al jaren niet echt meer. Maar in de praktijk blijken sommige banen mannen wel meer aan te trekken dan vrouwen. Rijden op de bus is daar een voorbeeld van. OV-bedrijf Arriva hoopt volgens zegsvrouwe Inge van Langelaar dan ook dat meer vrouwen aan de slag willen als buschauffeur, zoals Kelly Urrea dat deed. Inwoners van Lisse die vaak met de bus gaan, zullen haar ongetwijfeld kennen.

Door Jan Sibie

Zowel Inge als Kelly is heel enthousiast over het beroep van buschauffeur. “Het is eigenlijk een ideaal vrouwenberoep”, vinden ze beiden. Maar ze zien ook wel terughoudendheid. Want vrouwelijke chauffeurs zijn bij Arriva nog in de minderheid. Vrouwen vinden zo’n groot, lang voertuig achter je toch wat eng. “Helemaal niet nodig”, vertelt Kelly geestdriftig. “Een bus besturen is niet echt anders dan autorijden. Je hebt natuurlijk meer ruimte nodig. Maar alles gaat automatisch, dus het is absoluut niet zwaar.” En aan alles wat je nog moet leren wordt aandacht besteed in de uitgebreide opleiding die je krijgt. Het is ook afwisselend. Kelly werkt wel vanaf een vaste standplaats, maar rijdt in de hele regio. En tijdens de opening van de Keukenhof rijdt ze op de Keukenhof Express. “Heel bijzonder, door de geweldige sfeer op de bus met allemaal mensen die een dagje uit zijn”, aldus Kelly.

“Buschauffeur is beslist veelzijdig werk”, vertelt ze verder. “Je werkt altijd met mensen. Die probeer je zo goed mogelijk te helpen.” En dat wordt gewaardeerd. Zo krijgt ze wel eens een bloemetje van tevreden passagiers. “En door de wisselende diensten is het werk goed met andere verplichtingen te combineren, zoals kinderen of zorg voor anderen.”

Zonsondergang
Het zou echt leuk zijn als vrouwen een ander beeld van het beroep buschauffeur zouden krijgen, zodat er meer vrouwen achter het stuur van de bussen plaats gaan nemen,” aldus Kelly. Aan de opgetogen manier waarop Kelly over haar werk weet te vertellen, zal het in elk geval niet liggen. “Het allermooiste is, dat je van achter het stuur de zon zo mooi op ziet komen of ondergaan”, lacht Kelly. “Daar kan ik dan onder het rijden echt van genieten.”

Uit de krant

Uit de krant