Einde van het Keukenhofseizoen 2023, veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. | Foto: Jan Sibie
Einde van het Keukenhofseizoen 2023, veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. | Foto: Jan Sibie Foto: Jan Sibie

Weer een klein jaartje wachten

Algemeen

“De Keukenhof heeft een geweldig seizoen achter de rug”, aldus directeur Jeroen Duyster. Dat was voor een deel te danken aan het weer. Niet dat dat koude regenachtige weer nu altijd even aangenaam lenteweer was voor bezoekers, maar voor de bloemen en hun bloei was het geweldig. Het resultaat was een Keukenhof die van het begin tot het einde schitterend in bloei heeft gestaan en bezoekers uit meer dan 100 landen trok.

Door Jan Sibie

“Tot dinsdag 9 mei. Een hele dag harde slagregen maakte hardhandig een einde aan de inmiddels toch wat teer geworden bloemen die al zo lang en zo zichtbaar hun best hadden gedaan. Gelukkig slechts enkele dagen voor het sluiten van het park, wat de schade beperkte,” zo vertelde Duyster aan de verzamelde pers. 

Minder filevorming

De soms wat beruchte drukte op de wegen in de regio is dit jaar enorm meegevallen. Het toewijzen van tijdsloten bij de ticketverkoop werkte daarbij uitstekend. Want voorheen zocht iedereen een lekker droge en warme dag uit om dan om 10.30 uur allemaal tegelijk met de auto in de regio te arriveren. Die keuze is nu niet meer mogelijk.

Het vervoer van bezoekers per touringcar is dit jaar duidelijk weer op gang gekomen. Was dat vorig jaar nog achtergebleven, dit jaar was dat weer als vanouds. En één touringcar vervangt een aardige rij personenauto’s. 

Ook het busvervoer vanaf opstappunten, waaronder Schiphol, Amsterdam, Leiden en Haarlem, in samenwerking met onder meer Arriva heeft uitstekend gewerkt en voor rond de 250.000 bezoekers gezorgd.

Geen record

Helaas is het staande bezoekersrecord van 1,4 miljoen bezoekers dit jaar net niet gebroken, maar Jeroen Duyster en zijn 40 vaste medewerkers, aangevuld met 1000 trouwe, loyale seizoenwerkers, hebben zonder meer een geweldig Keukenhofseizoen neergezet. Een prestatie waar ze terecht trots op mogen zijn. “En volgend jaar bestaat de Keukenhof 75 jaar,” gaf Duyster tot slot aan. Dat er dan uitgepakt gaat worden, zit er dik in. Iets om nu al naar uit te kijken.

n Keukenhof sluit mooi seizoen af en bereidt zich voor op jubileumjaar

Uit de krant