Girls with pearls, werk van de Hillegomse kunstenaar Sjoerd Blokker. | Foto: pr
Girls with pearls, werk van de Hillegomse kunstenaar Sjoerd Blokker. | Foto: pr Foto: pr

Hillegomse kunstenaar Sjoerd Blokker schittert in het Mauritshuis

Algemeen

Vorig jaar deed Het Mauritshuis een oproep: creëer jouw eigen Meisje met de parel – geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Johannes Vermeer – en maak kans om jouw werk in het museum te tonen.

Deze open call heeft een explosie aan creativiteit veroorzaakt. Maar liefst 3.482 Meisjes vanuit de hele wereld vonden hun weg naar Den Haag. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. De presentatie ‘My Girl with a Pearl’ laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen.

Een selectie van 170 ingezonden werken wordt digitaal in een loop vertoond in de zaal waar het echte Meisje met de parel ook hangt. De inzending van de Hillegomse kunstenaar Sjoerd Blokker behoort tot deze selectie en is van 15 t/m 21 mei te bewonderen in de Vermeerzaal van het Mauritshuis. Zijn ‘Girls with pearls’ is in zijn herkenbare surrealistische stijl geschilderd waarin niets is wat het lijkt. Vaar mee op zijn geest, steeds dieper jouw belevingswereld in. Zo werd Vermeers werk het zijne en kan het ‘t jouwe worden. Recht tegenover elkaar komt het werk letterlijk oog in oog te staan met het origineel van Johannes Vermeer. Als een spiegel zal zijn werk zijn visie op Het meisje met de parel reflecteren.

Sjoerd Blokker voelt zich vereerd dat zijn werk tot de selectie behoord en is trots dat zijn werk in het museum te zien is. Al 20 jaar maakt hij kunst en ervaart het dan ook als erkenning. Er zijn immers maar weinig mensen die kunnen zeggen dat hun werk in het Mauritshuis te zien is geweest.

Uit de krant