Arjen van der Put en Luuk Schrauwers (rechts) tonen wortels van de Japanse duizendknoop. | Foto: A. Cornelissen
Arjen van der Put en Luuk Schrauwers (rechts) tonen wortels van de Japanse duizendknoop. | Foto: A. Cornelissen

Varkens gaan ‘horrorplant te lijf in Elsbroekpark

Algemeen

Arjen van der Put en Luuk Schrauwers van hoveniersbedrijf Van der Put Tuinen en Landgoed hebben toch wel een heel bijzonder plan uitgewerkt om de Japanse duizendknoop te lijf te gaan. Deze plant zorgt op verschillende plekken in Hillegom voor heel veel overlast en wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Als de plant ergens eenmaal staat is deze moeilijk weg te krijgen.

Door Annemiek Cornelissen

In Hillegom staat deze plant in Het Elsbroekpark en in de Heemtuin. De Hillegomse hoveniers hebben bedacht om varkens in het park een plek te geven om de planten te eten. Inmiddels hebben zij hun plannen ingediend bij de gemeente en daar is positief op gereageerd. Inmiddels zijn er met de gemeente al een aantal gesprekken gevoerd en ziet het er naar uit dat het allemaal goed uit gaat pakken.

Volgens van der Put wordt de plant ook wel ‘horrorplant’ genoemd. ‘De plant levert niet alleen gevaar op voor andere begroeiing maar ook voor infastructuur, zoals straatwerk en beschoeiing. ‘In Park Elsbroek duwt de Japanse duizendknoop de beschoeiing kapot en komt het straatwerk omhoog’.

Bonte Bentheimers

Op veel plekken in Nederland worden al varkens ingezet om de groei van deze plant tegen te gaan. Het zijn geen gewone varkens, maar de zogenaamde zwarte Berkshire, de bonte Bentheimer en de Gascoigne, die gek zijn op de Japanse duizendknoop. 

‘Deze varkens krijgen we in bruikleen bij Buitengewone varkens. We willen ze een plekje geven in het Elsbroekerpark aan de kant van de sportschool, waar de groei van de Japanse duizendknoop het hevigst is. We willen het daar omheinen en een buitenverblijf bouwen, zodat de dieren droog zitten. Bovendien zullen de varkens goed verzorgd worden.’ 

Volgens Van der Put zou het ook leuk zijn als mensen uit de buurt helpen met de verzorging van de varkens. ‘Dat brengt ook een beetje verbinding in de wijk en dat is alleen maar leuk. Bovendien scheelt het ons ook heel veel werk. Het is maar een kleine tak die ze krijgen, maar samen staan we wel heel sterk. Stel, we hebben 14 bewoners, dan betekent dat, dat ze maar één keer in de twee weken de varkens hoeven verzorgen.’ 

Het is de bedoeling dat de varkens al voor het voorjaar hun plekje krijgen en de verwachting is dat het uitroeien van de plant een half jaar in beslag neemt. 

‘We gaan dit uitgebreid monitoren en tussendoor naar gelang de ervaringen gaan we de plannen bijschaven. De varkens krijgen een mooi leven. Ze zijn dol op de planten maar krijgen ook ander voer en vers water, dat wordt aangeleverd in grote tanken.’ Vervolgens kunnen de varkens naar een andere plek in het park of de Heemtuin.

Hele lieve beesten

Volgens van der Put zijn de varkens hele lieve beesten. ‘Ze kunnen goed met kinderen en met honden en gaan goed om met geluid. Ik heb er vertrouwen in dat dit mooie project gaat slagen en Hillegom binnenkort verlost is van deze horrorplant.

Uit de krant