Jan Sibie: 'Het rijdt niet veel anders dan mijn eigen Fordje.' | Foto: pr
Jan Sibie: 'Het rijdt niet veel anders dan mijn eigen Fordje.' | Foto: pr Foto: pr

Proefritje met de bus: Jan Sibie kruipt achter het stuur

Algemeen

Arriva is een bekende verschijning in de regio. Al was het maar omdat ze zeker in het Keukenhof seizoen een enorm aantal mensen richting onze Bloembollentuin vervoeren. 270.000 in 2023 om precies te zijn. Omdat het normale openbaar vervoer gewoon doorgaat zijn er veel chauffeurs nodig. Maar hoe trek je geïnteresseerde mensen? Door iemand van de krant zelf eens een ritje te laten maken! Daarom ontving de redactie van LisserNieuws een uitnodiging voor een proefles.

Door Jan Sibie

Als correspondent trek je dan de stoute schoenen aan en maak je dan met een ervaren rijinstructeur aan je zijde een ritje in de omgeving. Dat was een boeiende en leuke ervaring. Ergens voelt het heel vertrouwd. Het rijdt niet veel anders dan het eigen Fordje. Maar er komt nu wel nog vier tot vijf keer de lengte van het Fordje achteraan en het geheel is anderhalf keer zo breed. 

Voor je gevoel rijd je in het begin veel te links. Maar ja, dat is hard nodig om aan de rechterkant alles heel te houden. Bochten neem je voor je eerste gevoel veel te wijd, want die vijftien meter bus moet die bocht ook nemen. Natuurlijk zonder met de achterwielen over de stoep of door de berm te gaan. Maar dat zijn allemaal punten die met wat meer rijervaring snel zullen wennen.

Minder hard rijden

Al met al viel deze kennismaking met het beroep van buschauffeur heel erg mee. ‘Wel wat minder hard rijden’, vond de instructeur terecht. Alles moet je leren. Het is dat de leeftijd een rol gaat spelen, maar anders had Arriva er na deze ervaring een sollicitant bij gehad.

Wilt u wel eens wat meer weten over de mogelijkheden die Arriva u te bieden heeft? Of wilt u ook wel eens zelf ervaren hoe zo’n grote lijnbus nu rijdt? Op 15 februari hebt u de kans. Laat die kans niet lopen. Anders zult u nooit weten hoe zo’n lijnbus nou rijdt.

Op https://werkenbij.arriva.nl/maak-een-proefrit-op-de-bus/kom-naar-onze-open-dagen-in-zuid-holland/ vindt u alles.

Uit de krant