De gemeenteraad stemt volgende week donderdag over de koopzondag. | Foto: Jan Sibie
De gemeenteraad stemt volgende week donderdag over de koopzondag. | Foto: Jan Sibie

Raad wil knoop doorhakken over winkelen op zondag

Algemeen

Bewoners, winkeliers en bezoekers zijn positief over ruimere winkeltijden in Lisse (op zondag). Dat blijkt uit onderzoek dat onder hen is gehouden. Het college van Lisse vraagt daarom aan de raad om de winkeltijdenverordening versneld vast te stellen.

In de winkeltijdenverordening ligt vast op welke dagen en tijden winkeliers hun winkel mogen openen. Tijdens corona mochten winkels hun deuren ook op zondagochtend openen (de zondagmiddag was al mogelijk). Op basis van onderzoek wilden college en gemeenteraad bepalen of dit mogelijk moet blijven of niet. Uit het onderzoek blijkt nu dat de meeste mensen voor het behouden van de ruimere openingsmogelijkheden zijn.

Duidelijkheid over regels

De gemeenteraad wilde een aantal stappen zetten om een goed besluit te kunnen nemen. Met het onderzoek is die eerste stap gezet. De volgende stap zou een gesprek zijn tussen raadsleden en winkeliers, organisaties en inwoners over de resultaten van dat onderzoek. Omdat de uitkomst van de eerste stap zo duidelijk is en in de kranten al veel meningen te lezen waren, stelt het college voor om niet langer over dit onderwerp te praten maar sneller een besluit te nemen. Dan is voor iedereen duidelijk welke regels er in Lisse gelden. De raad moet nu kiezen of zij er eerst nog over willen praten of dat het college de nieuwe regels mag opstellen.

Zelf beslissen

In die nieuwe regels komt dan te staan dat de winkels op zondag open mogen zijn tussen 8.00 uur ’s morgens en 18.00 uur ’s middags. Niet iedereen vindt dat een fijne regel, bijvoorbeeld omdat in Lisse de zondagsrust een rol speelt. Gelukkig mag elke winkelier zelf bepalen of de winkel op zondag open is en het is aan de klant of hij hier gebruik van maakt. Maar voor het zover is moet de raad nog instemmen met de aangepaste besluitvorming. Dat gebeurt op donderdag 29 februari.

Uit de krant