Een impressie van de nieuwe woonomgeving aan de Graaf Janlaan. | Foto: pr
Een impressie van de nieuwe woonomgeving aan de Graaf Janlaan. | Foto: pr

Gemeente en Stek tekenen afspraken project Graaf Janlaan

Algemeen

Gemeente Hillegom en Woonstichting Stek hebben op 9 februari verdere afspraken over het project Graaf Janlaan en omgeving ondertekend. In de zogenaamde anterieure overeenkomst staan afspraken over onder andere het aantal woningen en de balans parkeren en groen. De nieuwe woningen worden in ieder geval energiezuinig en voldoen aan de eisen van deze tijd.

Projecten van deze omvang hebben een lange voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het herhuisvesten van alle huurders uit de bestaande 120 woningen. Of het zorgen voor alternatieve nestplekken voor zwaluwen en vleermuizen. Hiervoor hebben de omwonenden meegewerkt aan het ophangen van extra nestkasten. Naar verwachting worden de bestaande gebouwen in de loop van dit jaar gesloopt en start de bouw van de 160 nieuwe appartementen begin 2025.

Duurzame nieuwbouw

In het project bestaat uit het gebied: de Graaf Janlaan, Frederik Hendriklaan, Juliana van Stolberglaan en Willem de Zwijgerlaan in Hillegom-West. In de nieuwe opzet komen er vijf woongebouwen waarin zowel drie- als tweekamerwoningen komen. De appartementen zijn energiezuinig en sluiten aan op de woningbehoefte die er in de regio is. Naast sociale huurwoningen komen er ook ongeveer 34 appartementen met een middeldure huur.

Prettig wonen

Stek, de gemeente Hillegom en Architectenbureau KOW hebben een plan gemaakt met balans tussen wonen, parkeren en groen. De herstructurering levert 4.000 m2 extra openbaar gebied op. Meer gezamenlijk groen is het vertrekpunt voor de inrichting van openbare ruimte. Een groene route koppelt de twee terreinen aan de Graaf Janlaan, dat een woonerf wordt. Zo ontstaat een veilige zone voor langzaam verkeer en spelende kinderen. 

Verschillende soorten woningen

De gemeente Hillegom maakt verschillende soorten woningen mogelijk: koop of huur, klein of groot, geschikt voor starters, senioren of arbeidsmigranten. Die huizen komen zoveel mogelijk in de dorpskern, want Hillegom is trots op de bollengronden. Bij de bouw is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Zo werkt de gemeente met oog voor de toekomst aan een mooie en veilige omgeving met veel groen.

Uit de krant