Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding.
Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding. Foto: Rijnlandse Molenstichting

Tijd voor Nationale Molendagen

Algemeen

Dit weekend is het weer tijd voor de Nationale Molendagen. Vooral op zaterdag draaien vele molens en zijn ze open voor publiek, waaronder ook de poldermolens van de Rijnlandse Molenstichting.

Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding. En kan de molenaar informatie geven over het ambacht van molenaar en welke gebruiken daarbij horen. Daarnaast zorgen de draaiende molens voor een aantrekkelijk landschap.

Activiteiten

Bij een aantal molens vinden activiteiten plaats. Zo is er op de Broekdijkmolen in Warmond (bij de Leidse Merenwijk) onder ander livemuziek, kleurplaten voor kinderen en zijn radioamateurs met een zendstation actief. Veel molens draaien ongeveer tussen 10.00 uur en 17.00 uur, maar bij een enkele molen wijken de tijden iets af. Sommige molens zijn gesloten vanwege het broedseizoen, onderhoud of persoonlijke omstandigheden. Uiteraard is het draaien van de molens geheel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Kwaliteit

Voor molens is het belangrijk dat ze regelmatig kunnen draaien zodat de verschillende onderdelen van goede kwaliteit blijven. Omdat de Rijnlandse Molenstichting vrijwillige molenaars heeft draaien de meeste molens in een aantal weekeinden. Iedere eerste zaterdag van de maand is de Rijnlandse draaidag en dan zijn sowieso de meeste molens in bedrijf (met uitzondering van juli en augustus).

Overzicht

Hieronder een overzicht van de bezoekmogelijkheden:

Lisse
Lisserpoelmolen 11 mei (10.00 uur tot 17.00 uur)

Uit de krant