Groene vingers in Lisse | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Arie Bombarie

Groene vingers in Lisse

  Column

Zo, weer een nieuw jaar is begonnen. Met elan, met goede voornemens en wat al niet meer. Een jaar ook waarin Lisse deelneemt aan de verkiezing van Entente Florale.

Goed Nederlands is die organisatie kennelijk niet vreemd, maar het komt neer op de verkiezing van de groenste stad en dorp van het land. De stichting Entente Florale Nederland heeft als doel om het multifunctionele belang van het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burger.De criteria zijn verdeeld in zes groepen. Deze groepen worden door een onafhankelijke jury, waarin de diverse relevante disciplines zijn vertegenwoordigd, beoordeeld op de gemeentelijke visie en de kwaliteit van inrichting, beleid en beheer. Ook onderwerpen als participatie en educatie zijn belangrijk. Het gaat hierbij om visuele en ruimtelijke kwaliteit; cultuurhistorisch erfgoed; cultuurgroen en buiteninrichting; natuur en landschap; recreatie en toerisme en duurzaamheid en milieu.

Nuance

Ik ga het begin van het nieuwe jaar niet verpesten door het streven van Lisse (om als groenste dorp van 2017 uitgeroepen te worden) onderuit te halen, maar enige nuance is wel op z'n plaats. Volgens wethouder Evert Jan Nieuwenhuis maakt Lisse zeker kans om te winnen. "Lisse is zichtbaar een bloembollendorp. We hebben natuurlijk het prachtige Keukenhofbos, de Bloementuin, 't Huys Dever, maar ook een initiatief als Flower Science draagt bij aan het behoud van de identiteit van onze streek." Allemaal mooi en wel, maar als het om zo'n keuring gaat is het beter niet de vermaarde huid van de minstens zo beroemde beer te verkopen. Ik heb vanuit mijn vroegere werkervaring wel eens zo'n keuring meegemaakt en constateerde dat de jury (toen) bijzonder veel waarde hechtte aan het groen in de bebouwde kom. Nou denk ik dat de keuring in de Poelpolder wel kan meevallen, maar in het oude centrum ligt nog een heel missieveld, om het nog maar niet te hebben over het kappen van de bomen zoals dat de laatste jaren heeft plaatsgevonden en het feit dat een aantal leden van het bomenplatform het bijltje er neer hebben gelegd omdat ze ontevreden waren over de communicatie. En laat dat nou net een van de belangrijke keuringsuitgangspunten zijn.

Malle mandjes

Op Facebook is inmiddels al lacherig gereageerd op het feit dat Lisse aan de verkiezing mee doet. Dat is niet helemaal terecht, want in de breedte gezien kent Lisse aardig wat groei en bloei. Behoudens een aantal straten in het centrum, de malle mandjes aan de lantaarns en de plantenbakken bij onder andere de ingangen van het dorp die meestentijds niet om aan te zien zijn.

Bewoners

Me dunkt; een aardig voornemen voor het nieuwe jaar is om er voor te zorgen dat naast de onlangs geplante miljoen bloembollen langs de Westelijke Randweg er meer op groengebied is te zien en te beleven, waarbij de tuinen van de inwoners wellicht ook betrokken kunnen worden. Want je kunt je als gemeente inspannen zoveel als je wilt om het openbaar groen zo perfect mogelijk te doen zijn… als de jury om de haverklap wordt geconfronteerd met niet of slordige onderhouden tuinen zal dat de indruk van Lisse als bloemendorp bepaald niet bevorderen. Kortom: communiceren met de inwoners maar weer…!!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>