Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Vakantie voorbij, wat was hèt moment?

Column Notenkraker

De zomervakantie zit er weer op. De scholen zijn begonnen en de ouders weer aan het werk. Al dan niet met bijzondere herinneringen aan de vakantie 2017. Herinneringen voor even of voor altijd? Dat hangt er van af hoe je vakantie hebt gevierd, wat je hebt gedaan. Een spannende of saaie periode? Gelukkig, er zijn vakantiefoto's. De tijd zal leren wat er overblijft van die herinneringen aan de zomervakantie 2017.

Zomervakantie, wie heeft dat eigenlijk bedacht? Daar wordt verschillend over gedacht maar over het algemeen is men het er over eens dat de zomervakantie zo rond 1830 is ontstaan. De redenen: kinderen moesten helpen bij het oogsten, gewoon even tijd om uit te rusten, een periode om de zomerhitte te kunnen doorstaan. Hoe dan ook, de 'nieuwe rijken' uit de 19e eeuw maakten hun eerste toeristische 'trips' terwijl de opkomende vakbonden al de eerste pleidooien hielden voor een jaarlijkse vakantie voor het werkvolk. Die strijd heeft overigens nog een hele tijd geduurd. Ouderen onder u herinneren zich nog wel dat in de jaren zestig van de vorige eeuw de zaterdag nog een halve school- en werkdag was en hoe kort de zomervakantie was.

Maar goed, terug naar nu, eind augustus 2017. Wat was eigenlijk hèt moment van deze zomervakantie? Dat bepaalt natuurlijk iedereen zelf. Afgezien van al het slechte nieuws, waren er voor mij twee momenten die mij bijblijven. Het atletiek goud en brons voor Daphne Schippers maar vooral ook de Nederlandse vrouwen die Europees kampioen voetbal werden in een prachtige finale tegen de Deense vrouwen. Wat een prestatie. Het blijkt maar weer: alleen een zeer hecht team is tot veel in staat in een EK of WK toernooi. En als daar ook nog enkele supertalenten in spelen die niet voor het eigen gewin gaan maar voor het belang van het team is dat helemaal prachtig. Wel opvallend overigens, dat de Nederlandse vrouwen op grote sport toernooien het zo goed doen: de hockeyvrouwen (let op, die worden ook Europees Kampioen komende week), de volleybalvrouwen, de atletiekvrouwen, de wielrenvrouwen, de zwemvrouwen, de turnvrouwen en ga zo maar door. Het wordt steeds duidelijker: in de sport presteren de Nederlandse vrouwen internationaal beter dan de mannen.

Maar niet alleen in de sport, ook in de wetenschap, politiek en het bedrijfsleven zien we steeds meer vrouwen in de top. Vrouwen doen het goed, en op veel terreinen ook beter dan mannen wordt wel beweerd. Niet zo zeer qua kennis van zaken maar vanwege karaktereigenschappen. "Kennis is veel, karakter is meer" is een oud gezegde, zeker als je wat wilt bereiken. Vrouwen niet alleen als dragende spelers in de sport maar ook in onze samenleving, dat is wat we steeds meer zien. Eigenlijk is dus het EK kampioenschap voetbal van het Nederlands vrouwen elftal mijn meest uitgesproken herinnering van de zomervakantie 2017. Het staat namelijk ergens voor: vrouwen als dragende spelers in sport en samenleving.

Ik wens de politieke partijen sterkte en wijsheid bij het samenstellen van de kandidatenlijsten voor de komende gemeenteraden, al over een half jaar.

Stel vrouwen op. Succes verzekerd!

Uit de krant