Lissernieuws - Monumentendag en kermis: jong geleerd, oud gedaan
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Open Hof "heeft" dit jaar de opening.
Open Hof "heeft" dit jaar de opening. (Foto: Jasper Sierink)
Sporen van Vroeger

Monumentendag en kermis: jong geleerd, oud gedaan

  Column

De najaarsfeesten komen er weer aan: aanstaande zaterdag is de opening van de Hillegomse najaarsfeesten en dan is tot en met 17 september allerlei seizoensvermaak te beleven. Met voor veel jeugdige Hillegommers als hoogtepunt de kermis.

Sommige kinderen sparen er al lange tijd voor, anderen kijken opa en oma nog eens lief aan of proberen een gratis kaartje te bemachtigen bij één van de activiteiten die door de plaatselijke harddraverijvereniging zijn georganiseerd. Ook dit jaar weer een vol programma dankzij de inspanningen van vele vrijwillige handen. Extra spannend is de kermis 's avonds want dan maakt de feestverlichting alles nog specialer. Laat opblijven is dan nog eens extra leuk.

De allerjongste kermisklant in Hillegom ooit, was Elias van der Maaren. Hij werd op 4 september 1939 geboren in de wafelkraam waar zijn moeder werkte. De kraam was eigendom van een Leidse wafelbakker. Deze informatie hebben de vrijwilligers van de werkgroep Genealogie (stamboomonderzoek) van Stichting Vrienden van Oud Hillegom bijeengebracht uit de gegevens van geboorteaktes van 1811 tot 1914, waarop onder andere het beroep van de ouders werd ingevuld. Elias van der Maaren is een van de 25 personen waarvan de werkgroep leden een profiel hebben opgesteld dat deel uitmaakt van een online boek van de Vrienden. Dit boek is gratis te lezen op de website van de vrienden onder Publicaties, Online publicaties.

Een deel van de Hillegomse basisschooljeugd is echter nog eerder bezig met de najaars-festiviteiten. Want waar iedereen van harte welkom is op Open Monumentendag op zaterdag 9 september, nemen 9 Hillegomse basisschoolklassen deel aan Open Monumentendag Klassendag. Die wordt traditiegetrouw gehouden op de vrijdag voor Open Monumentendag, dit jaar dus op 8 september. Niet ieder jaar kan Hillegom daaraan meedoen, want soms valt de vrije dag vanwege kermis en de harddraverij op die vrijdag. Maar dit jaar dus wel, en de klassen zullen bezoeken brengen aan de deelnemende kerken binnen het centrum van Hillegom. Vrijwilligers van de kerken hebben een deel van hun programma voor Open Monumentendag aan de basisschoolleerlingen aangepast voor die dag en zijn enthousiast om het jeugdige bezoek te ontvangen.

De dag erna, op zaterdag 9 september is de jeugd vanzelfsprekend ook van harte welkom bij alle deelnemende monumenten, net als alle andere mensen. Het thema voor 2017 is "Boeren, burgers en buitenlui" en alle deelnemers hebben wel iets met dat thema – wie eigenlijk niet? Naast de kerken doen ook het Schoutenhuis, Het Klokgeveltje en de Heemtuin mee. De opening is dit jaar bij Open Hof aan de Raadhuisstraat 3. Wethouder Jeroen Verheijen zal daar om 10.00 uur de openingshandeling verrichten. We kunnen verklappen dat dat iets met antieke tractors te maken heeft. Komt u ook kijken hoe het de wethouder vergaat?

De digitale versie van deze column is te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger. Ook vindt u daar het volledige programma per deelnemer aan Open Monumentendag, onder Historisch Erfgoed.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>