Afbeelding

Fuseren: van boven af of van onder op?

Column Notenkraker

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen krijgen per 1 januari 2019 een nieuwe buurgemeente. Noordwijk wel te verstaan.

Dit, als gevolg van het besluit van 6 juli jongstleden van de gemeenteraden van Noordwijk en Noordwijkerhout om beide gemeenten te laten fuseren. De landelijke politieke partijen stemden voor de fusie. De lokale politieke partijen sputteren of zijn ronduit tegen; zij spreken van "een gedwongen huwelijk" en van "inwoners die buitenspel worden gezet". Desondanks, deze gemeenten hebben haast, zo lijkt het. Als je de berichten mag geloven wordt er in Noordwijk en Noordwijkerhout achter de schermen al hard gewerkt om per 1 januari 2019 als nieuwe gemeente Noordwijk goed van start te gaan. Inzet is schaalvergroting om sterker te staan in de bestuurlijke regio, de extra taken vanuit het Rijk krachtig te kunnen oppakken, en de kwaliteit van dienstverlening omhoog te stuwen. Ambtenaren, Colleges B&W, Gemeenteraden en zelfs politieke partijen in beide gemeenten werken aan deze fusie. Een gemeentelijke herindeling die ook wettelijk geregeld moet worden. Gemeentelijke herindelingen moeten overigens altijd op 1 januari in gaan. Dit betekent dat er eind 2018 een gemeentelijke herindelingsverkiezing nodig is om één nieuwe gemeenteraad Noordwijk van 27 leden te kunnen installeren. Zodoende kunnen de geplande afzonderlijke gemeenteraadsverkiezingen in Noordwijk en Noordwijkerhout van 21 maart 2018 worden overgeslagen. Maar dit mag alleen wanneer tussen 1 oktober en 31 december 2017 door de Minister van Binnenlandse Zaken een voorstel van wet tot wijziging van de gemeentelijke indeling van Noordwijk en Noordwijkerhout is ingediend bij de Tweede Kamer der Staten Generaal. Deze gemeenten hebben dus maar weinig tijd om hun dossiers rond deze fusie op orde te hebben opdat de betreffende wetswijziging tijdig naar de Tweede Kamer kan worden gestuurd. Lukt dat niet dan gaat het fusiefeest op 1 januari 2019 niet door. Alles bij elkaar een solide of wankele basis voor draagvlak voor deze haastige 'top down' fusie? De tijd zal het leren.

De Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT) pakken het anders aan. Niet 'van boven af' maar 'van onder op'. Eerst maar eens bestuurlijk samenwerken en ambtelijk fuseren. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 verder kijken op basis van de uitkomsten van een evaluatie hiervan. Het woord 'fusie' is een te hete aardappel om nu al in de mond te nemen. Komt tijd komt raad, en niet haasten. Voldoende draagvlak onder de bevolking en het gemeentebestuur zelf voor een volledige fusie is immers belangrijk. Terecht, een kwestie van bestuurlijke wijsheid zou je zeggen. Maar wanneer is de bevolking zelf aan zet om haar mening te geven? Bij de komende normale gemeenteraadsverkiezing van 21 maart 2018 lijkt mij. Dezelfde verkiezingen die Noordwijk en Noordwijkerhout gaan overslaan vanwege de haast. Dus, alle politieke partijen in Hillegom, Lisse en Teylingen, verschaf tijdig de duidelijkheid aan de bevolking over uw standpunt. Het is de laatste mogelijkheid want bij de volgende gemeenteraadsverkiezing na 2018 kan de burger alleen maar stemmen over een voldongen feit: de kandidaten voor de nieuwe gefuseerde gemeenteraad van Hillegom, Lisse en Teylingen samen.

Dat is nu wel duidelijk.

Uit de krant