Ouderenzorg | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr.
Arie Bombarie

Ouderenzorg

  Column

Aanvankelijk werd gedacht dat de kou uit de lucht was als het gaat om het verdwijnen van dienstencentrum De Beukenhof, maar de meest discussies hierover geven aan dat de race nog lang niet is gelopen. Zoals die in de commissievergadering maatschappij en financiën, die uitermate goed werd bezocht door voornamelijk ouderen die zich zorgen maken over het verdwijnen van hun accommodatie.

De Beukenhof moet plaatsmaken voor 36 tot 40 seniorenappartementen met daarbij een klein ontmoetingscentrum. Het lijkt er nu op dat de gemeenteraad het wel eens is met de plannen zoals die nu zijn gepresenteerd. Bijvoorbeeld het idee dat de biljarters verhuizen naar 't Poelhuys. Je moet maar durven met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht en een achterban die bij deze verkiezingen best een belangrijk aandeel in de uitslagen kan vormen. Want ook in Lisse neemt het aantal ouderen toe en dus ook de noodzaak van voorzieningen voor deze bevolkingsgroep.

Nu wil het feit dat er accommodaties zijn in Lisse waar dik geld bij moet. Dan heb ik het nog niet eens over Floralis. Maar bijvoorbeeld wel 't Poelhuys. Te bedenken is dat de exploitatie van deze ruimte te wensen overlaat, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat verenigingen die nu gebruikmaken van De Beukenhof met hun activiteiten naar de Poelpolder moeten verhuizen. Waarschijnlijk met als gevolg dat enkele van die evenementen qua deelnemers onder druk komen te staan, want er zijn natuurlijk altijd ouderen die er niet voor voelen om te verkassen. Ook niet als vanuit Nieuw Lisse wordt gesteld dat de wedstrijdbiljarters eventueel in het Poelhuys een zaal kunnen krijgen met vier biljarttafels. Of je een emmer leeggooit. En het ouderenzangkoor Zanglust verkast naar bijvoorbeeld de woonzorgcentra. Alles tot doel om de bezettingsgraad van de Lissese sociaal-culturele accommodaties zo veel mogelijk te verbeteren. Een mooi doel, maar je moet dan niet de knuppel in het hoenderhok gooien en doen of het al een gelopen race is. Dan krijg je wat er in de afgelopen commissievergadering gebeurde: een bomvolle raadszaal met bezorgde en demonstrerende ouderen. Ouderenzorg dus, maar dan in een andere betekenis van het woord.

En natuurlijk klinkt het aantrekkelijk om het aantal seniorenappartementen in het centrum uit te breiden. Maar meer van die appartementen betekent ook dat er nog meer ouderen komen met behoefte aan voorzieningen. Niet in een woonzorgcentrum, niet in de Poelpolder, maar dicht bij huis. Want hoe je het ook wendt of keert, De Beukenhof is een belangrijke spil in alle mogelijke activiteiten. Het is wellicht zelfs de enige accommodatie die qua bezetting hoog scoort dankzij allerlei activiteiten voor een specifieke bevolkingsgroep. Maar ja, de seniorenappartementen die men in gedachten heeft leveren natuurlijk meer (huur) op. En wordt het een kwestie van gapen tegen een paard dat toch een grotere bek heeft.

De tijd zal leren hoe de Lissese politici met deze precaire situatie omgaan, doch het staat al vast dat ze behoorlijk wat bezwaren en tegenwind kunnen verwachten. De demonstraties tijdens de recente commissievergadering waren waarschijnlijk slechts het begin.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>