Referendum is geen gemeenteraadsverkiezing! | Lissernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Notenkraker

Referendum is geen gemeenteraadsverkiezing!

  Column

U heeft twee stempassen gekregen voor het stemmen op woensdag 21 maart a.s. bij u in de buurt. Eén voor de gemeenteraadsverkiezingen in uw dorp en één voor het referendum over de nieuwe wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen kunt u op een van de kandidaten op de kieslijst van een politieke partij stemmen. Reden genoeg om zich nog eens af te vragen wat de partij of de persoon van uw keuze in 2014 de afgelopen vier jaar met uw vertrouwen heeft gedaan. Maar, met het oog op de toekomst, ook reden genoeg om zich nog eens in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen te verdiepen om te weten te komen wat zij voor het algemeen belang en uw persoonlijk belang kunnen betekenen.

Ofwel: wat zijn eigenlijk de plannen en ambities van de verschillende partijen? Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten? Het is te doen, want de partijprogramma's zijn bijna allemaal vrij kort en bondig, en ook nog eens voorzien van speerpunten gericht op de Hillegomse situatie. Oordeelt u zelf.

Inzetten op duurzaamheid en leefbaarheid als leidend principe voor de toekomst van Hillegom klinkt duidelijk door in alle partijprogramma's. Alsof het zo is overgenomen uit de onlangs vastgestelde Omgevingsvisie. De hoofdlijnen van de partijprogramma's verschillen dan ook niet zo veel van elkaar. Wie verschillen zoekt moet vooral kijken naar accenten, specifieke punten of betekenisvolle details. Echte heikele beslispunten zijn er eigenlijk ook niet. Of het moet gaan over de Duinpolderweg, maar daar gaat de Provincie en niet Hillegom over. Of het moet gaan over de inrichting van Centrumwinkelgebied, maar over de noodzaak daarvan is men de eens; wat rest is alleen de vraag: hoe in te richten? Of het moet gaan over wel of geen bestuurlijke fusie tussen Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT). Maar daar kan elke partij zich verschuilen achter de evaluatie van de ambtelijke fusie die in 2019 gedaan wordt.

Vanwege het ontbreken van opvallende verschillen in de partijprogramma's en heikele beslispunten zou het zo maar kunnen dat de kiezers bij deze gemeenteraadsverkiezing in Hillegom meer naar personen en minder naar partijprogramma's kijken. U zult dan veel vertrouwde gezichten zien. De nieuwelingen zijn op één hand te tellen.

Een keuze voor bestuurlijke ervaring en stabiliteit, of gewoon vanwege geringe belangstelling van nieuwe kandidaten met het oog op een mogelijk besluit over een bestuurlijke fusie HLT in de loop van de komende raadsperiode? Hoe dan ook, geen enkele reden om niet te gaan stemmen.

Referendum
Het enige waar u wel een echte inhoudelijke keuze in kan maken in het stemhokje is het, op basis van de Referendumwet door initiatiefnemers afgedwongen, raadgevend referendum over de nieuwe wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Daarbij kunt u in feite kiezen wat voor belangrijker is: uw privacy of uw veiligheid. Maar welke van de twee u ook kiest, er wordt niets meegedaan. De Referendumwet is namelijk vorige week al ingetrokken. Te ingewikkeld en voor de gewone burger, te veel gedoe voor Den Haag.

Let dus op: het referendum gaat over Den Haag, de gemeenteraadsverkiezing gaat over Hillegom, Lisse en Teylingen, al dan niet samen!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>