Hans Lommerse heet u van harte welkom op Kwekerij Veelzorg.
Hans Lommerse heet u van harte welkom op Kwekerij Veelzorg. Foto: Jacolien van der Valk, SVvOH

Zomerstop voor Vrienden van Oud Hillegom

Column

Niet de oogst – dit woord is overigens afgeleid van augustus – maar andere praktische motieven vormden aanleiding voor de invoering van de zomervakantie. In landen als de Verenigde Staten en Nederland vond deze invoering plaats in de negentiende eeuw. In Nederland in elk geval al in de jaren 1830. Maar waarom kwam de zomervakantie er eigenlijk?

Ten eerste vonden negentiende-eeuwse onderwijskundige opiniemakers een lange vakantie in de zomer een goed idee. Dan konden schoolkinderen goed uitrusten, terwijl docenten ook tot rust kwamen en de gelegenheid kregen om zich voor te bereiden op een nieuw schoolseizoen door thuisstudie te doen.

Ten tweede: in landen met een extreem warm zomers klimaat vormde het feit dat de klaslokalen zomers te heet waren een reden voor lange(re) zomervakanties.

Veel landen met een warm zomers klimaat hebben vandaag de dag om deze reden nog steeds lange zomervakanties. Zo kennen onder meer Iran, Syrië, Egypte, de Verenigde Staten, Italië en Griekenland een zomervakantie van ongeveer drie maanden, terwijl landen met mildere zomers – zoals Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland – grote vakanties hebben van 'slechts' anderhalve maand. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen: de Ieren bijvoorbeeld hebben ook drie maanden zomervakantie.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft besloten om ook een zomerstop in te lassen. Niet voor de zomeravond-activiteiten, want die blijken ook dit jaar weer zeer in de smaak te vallen. Bij de Kunstfietsroute van vorige week waren liefst 25 deelnemers en de Feit- en fictiewandeling die op woensdagavond 11 juli wordt gelopen mag altijd op een warme belangstelling rekenen. De zomerstop van de Vrienden betreft de openstelling van het archief en documentatiecentrum op de dinsdagavonden. Omdat de meubelverhuizing al aankomend weekeinde zal plaatsvinden, kunnen we geen bezoek meer ontvangen in het Maartenshuis. We gaan de weken daarna de ruimtes van Kwekerij Veelzorg inrichten, zodat we vanaf 1 augustus weer bezoek kunnen ontvangen. De eerste openstelling van ons archief en documentatiecentrum zal zijn op dinsdag 7 augustus. We hebben dan de maandelijkse middag-openstelling van 13.30-16.00 uur en de wekelijkse avondopenstelling van 19.30-21.30 uur.

Daarnaast is er een zomerstop voor deze column: de Hillegommer zal niet verschijnen op 24 juli en op 7 augustus en dat zijn de "Hillegomse" weken voor deze column. Op 21 juli kunt u weer een Hillegomse 'Sporen van vroeger' verwachten. Dat betekent niet dat u niets van de Vrienden kunt lezen, want binnen twee weken wordt nummer 76 van ons donateurstijdschrift 'Hangkouserieën' gepubliceerd. Tussen alle verhuisvoorbereidingen wisten de vrijwilligers van onze redactie weer een mooi exemplaar samen te stellen met onder meer artikelen over het winnende pand van de Vrienden-Oorkonde, 'Con Amore' en over het voormalige Armen- en weeshuis van Hillegom. Daarbij wensen we u veel leesplezier!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant