Afbeelding
Foto: pr

Weg met dat grof vuil

Column

Het nieuwe college heeft uiteraard tijd nodig om alles in beweging te zetten om te voldoen aan de verkiezingsbeloftes. Beloftes die soms haaks staan op wat door eerdere colleges en de gemeenteraad werd besloten. Zoals het inleveren van het grof huisvuil.

Daar moest volgens de nieuwe regelgeving op de gemeentewerf voor worden betaald, tot grote frustratie van menige aanbieder en waaronder er volgens zeggen waren die dan wel een andere manier zouden zoeken om dat vuil weg te werken. Dat schiet natuurlijk niet op, want als groenste dorp van Nederland kun je het je niet permitteren dat met name langs de bosrand allerlei vuil ligt. Vooropgesteld natuurlijk dat degenen die links en rechts dat vuil dumpen niet netjes zijn. En dat is dan nog zacht uitgedrukt.

Welnu, dat hoeft niet meer. Nieuwe bezems vegen schoon en dat betekent dat het inbrengen van grof vuil (weer) gratis is. Een goed gebaar van het college dat ook heeft besloten in de zomertijd extra inzamelingen van het GFT-afval te realiseren. Fijn dat men gevoel heeft voor wat er aan narigheid in en op die bakken leeft, want volgens ingewijden op Facebook zijn er zelfs bakken die zo'n beetje zelfstandig door de maden naar het opstelpunt worden gereden. Een vies praatje. Maar als u precies wilt weten hoe het afval het beste gescheiden kan worden is er de afvalzoeker.nl. De vraag is natuurlijk nog wel of hier een prijskaartje aan hangt.

Iets totaal anders en toch eigenlijk ook weer niet, is het meedoen van Lisse aan weer een wedstrijd. Dit keer de competitie in het kader van de Nationale Duurzame Huizen route. Een landelijk initiatief, maar Lisse zou Lisse niet zijn als niet geprobeerd zou worden boven het gemiddelde uit te steken. Op zaterdag 3 en 10 november zullen we het weten, want dan is er die huizenroute. En dan gaan we kijken naar het gebruik van zonnepanelen; op alle mogelijke manieren isoleren en meer ingrepen om energiezuinig te wonen. Uiteindelijk is er de verkiezing van het meest duurzame huis in Nederland en wordt natuurlijk gehoopt dat dit huis in Lisse staat. Dat kan er ook nog wel bij als groenste dorp in Nederland.

Kritische noten
Al met al zijn dit allemaal genoeg goede woorden aan het adres van het college. Maar de tijd breekt aan dat er ook ruimte komt voor kritische noten, want de politieke vergaderingen gaan weer van start. En in de raadsvergaderingen zal ongetwijfeld menig onderwerp besproken worden waarover de meningen verdeeld zijn. Te hopen is dat er beslissingen genomen worden op basis van goede argumenten, die net zo goed uit het kamp van de oppositie kunnen komen. Te vaak hebben we in het verleden meegemaakt dat bepaalde beslissingen door de coalitie werden doorgedrukt omdat men nu eenmaal in de meerderheid verkeerde en dat dus ongestraft kon doen.

Ook wat dat betreft liggen er beloftes van de coalitie in het collegeprogramma vastgelegd, waarin duidelijk staat dat we in een samenleving verkeren waar iedereen ertoe doet en mee kan doen en dit de belangrijkste drijfveer bij het bestuur van Lisse is. Of ook zoals wethouder Jeanet van der Laan het zei: "De inwoners aan de voorkant van onderwerpen tijdig inschakelen over die onderwerpen." Benieuwd hoe dat gaat lopen.

Uit de krant