Afbeelding
Foto: pr

Hulp is noodzakelijk

Column

Na een aantal moeilijke jaren leven we nu in een periode waarin het ons economisch voor de wind gaat. Veel mensen aan het werk, de lonen gaan omhoog. Soms is dat niet genoeg en AOW'ers hebben wat dat betreft helemaal het nakijken, maar volgens de regering leven we in een land met een gezonde economie en welvaart.

Het is maar hoe je het bekijkt, want er zijn in Nederland duizenden gezinnen die dat alles heel anders ondervinden. De absolute minima dus. Mensen die van een paar tientjes per week moeten zien rond te komen. Mensen ook die zijn aangewezen op de steun vanuit de Voedselbank. En dat is ook in Lisse het geval. Wekelijks ontvangen tussen de 25 en 35 gezinnen uit Lisse een pakket van de Voedselbank. Ik juich het van harte toe dat dit door vrijwilligers op de been gehouden fenomeen er is. Maar aan de andere kant vind ik het meer dan schandalig dat, waar wordt gesproken over welvaart en een aantrekkende economie, deze mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, zijn overgeleverd aan wat mensen en ondernemers uit Lisse hen via de Voedselbank toebedelen. Gelukkig is het aanbod royaal.

Dat vastgesteld hebbende, is het nu de Voedselbank Lisse die zelf hulp nodig heeft. In 2005 startte het fenomeen in ons dorp. Eerst had het onderdak in onder andere de voormalige veilinghallen en nu is het op bedrijventerrein Meer en Duin gevestigd voor de opslag. Dat dan dankzij een ondernemer die uit het goede hout is gesneden en graag de helpende hand toestak. Daarvoor alle hulde, maar nu wil het (nood)lot dat die ondernemer die ruimte nodig heeft en de Voedselbank aan het einde van het jaar op straat staat. Een zwart scenario en dus wordt links en rechts geprobeerd spoedig nieuwe ruimte te vinden. Een vraag die ook bij de gemeente is gedeponeerd en voor zo ver ik heb begrepen wil het gemeentebestuur wel meedenken. Er is echter wat verschil tussen denken en handelen. Want naar mijn bescheiden mening kan er best gehandeld worden. Door een ondernemer bijvoorbeeld, die ruimte beschikbaar heeft, maar ook door de gemeente. 'Hoezo?', hoor ik u denken. 'Plaats maken in het gemeentehuis wellicht?' Nee, in De Engel. Daar staat aan de Beekbrug een schoolgebouw dat sinds het huidige schooljaar gesloten is. Juist, de Beekbrugschool, waarvan plots bleek dat de gemeente eigenaar van dat pand is en bij mijn weten is er voor dat monumentale gebouw nog geen enkele bestemming aan de orde. Of de voormalige Rembrandtschool in de Poelpolder. Nou kan ik (helaas) niet in de lades van de bestuurders en ambtenaren kijken, maar ik vermoed toch dat er nog geen vastomlijnde plannen met die gebouwen zijn. Anders was er beslist al iets over uitgelekt. Hier ligt (naast eventueel inbreng van ondernemers) een mogelijkheid om te handelen. En dat is iets anders dan miljoenen uitgeven aan allerlei andere voorzieningen. Gelukkig kreeg de pers bij de presentatie van de begroting te horen dat over beide voormalige scholen als bestemming voor de Voedselbank wordt nagedacht. En dan snel handelen graag, want het is zo het einde van het jaar en als er dan niets geregeld is, zit de Voedselbank Lisse dik in de problemen. En dus ook de gezinnen die van dit instituut afhankelijk zijn. Dat mogen we niet laten gebeuren!

Uit de krant