De Vergulde Zwaan.
De Vergulde Zwaan. Foto: Nico Groen

100ste Sporen van vroeger van "Oud Lisse"

Column

Dit is de 100ste column in de rubriek Sporen van vroeger van het LisserNieuws, verzorgd door de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse". Deze mijlpaal is een goede gelegenheid om de vereniging eens voor het voetlicht te brengen.

De CHVOL, zoals de officiële afkorting van de vereniging tegenwoordig is, werd in 1991 opgericht uit verontwaardiging over de plotselinge sloop van een aantal oude, beeldbepalende villa's in het noorden van het dorp. In eerste instantie richtte de vereniging zich op het behoud van monumentale en beeldbepalende objecten. Later werd de doelstelling veel breder.

Vrijwilligers
Sinds 2015 is Eric Prince voorzitter en Helmi Beijsens secretaris van de vereniging. Verdere leden van het bestuur zijn Jasper de Jong, Henk Schaap en Jos van Bourgondiën. Naast het bestuur zijn er tientallen vrijwilligers voor de vereniging in de weer. Hun bijdrage varieert van transcriberen (hertalen) van oude archiefstukken tot het rondbrengen van het Nieuwsblad. Dit is het kwartaalblad van de vereniging, gedrukt in full colour A4-formaat, meestal 32 pagina's dik. Dit blad wordt naar de bijna 500 leden gebracht of verstuurd. De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een aantal werkgroepen, zoals: Genealogie en historie; Monumenten en ruimtelijke ordening; (Digitale) archivering; Groen, landschap en bomen; Beheer van de Vergulde Zwaan en Promotie met publiciteit, waaronder de redactie van het Nieuwsblad.

De vereniging is sinds 2007 gevestigd in de Vergulde Zwaan, aan de 1e Havendwarsstraat 4. Daar is onlangs de zolder opgeknapt en geschikt gemaakt voor de archieven en werkzaamheden. Iedere dinsdagochtend is er inloop in de Vergulde Zwaan. Bestuursleden en vrijwilligers zijn daar dan druk bezig en kunnen allerlei vragen beantwoorden. Iedereen kan binnenlopen om iets te vragen, te bekijken of onderzoek te doen. De vereniging is altijd op zoek naar (onbekend) materiaal zoals foto's, films, voorwerpen, geschriften of archieven over Lisse. Dat kunt u op dinsdagmorgen laten zien en eventueel inleveren. De VOL, de oude vertrouwde afkorting. is uitermate dankbaar voor alle giften. Ook verhalen uit de overlevering zijn zeer welkom.

In de periode september t/m mei, met uitzondering van december, is er iedere derde dinsdagavond van de maand een interessante lezing in de Vergulde Zwaan. De toegang voor leden is gratis. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging. Niet-leden betalen 3 euro.

Onlangs is de website van de vereniging vernieuwd. Hier kan men zeer veel informatie over de cultuurhistorie van Lisse bekijken, inclusief alle 100 columns van Sporen van vroeger en een formulier om lid te worden. Naast de website Oudlisse.nl is de vereniging ook actief op Facebook (Oudlisse) en op YouTube met Oudefilmslisse.

Lid van de CHVOL worden
Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Daarvoor krijgt u 4 keer per jaar het Nieuwsblad, vol met historie en andere informatie. Hoe meer leden, des te meer invloed de vereniging heeft bij gemeentelijk en ander overleg, zoals in de Erfgoedcommissie en de gemeentelijke bomenadviescommissie. Word daarom lid van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse".

Uit de krant