Afbeelding
Foto: pr

Participatie staat voorop

Column

Het college van B en W heeft participatie hoog op de agenda gezet. Evenals het vorige college, maar kennelijk is toen niet alles gegaan zoals men had gedacht. In de verkiezingsstrijd liet huidig wethouder Jeanet van der Laan al weten dat men aan de voorkant van te nemen beslissingen de burger bij de besluitvorming van bepaalde onderwerpen wil betrekken.

Daar gaan we met z'n allen nieuwsgierig naar uitkijken. Maar meer nog naar wat in het voortraject op tafel komt en wat ermee wordt gedaan. (Mee)praten is één, maar uitvoeren een tweede. Want als burgers hebben we al veel te vaak meegemaakt dat er een mening wordt gevraagd en er vervolgens met die mening niets of nauwelijks iets wordt gedaan. Dat zou vanaf 2019 anders moeten. Als we tenminste het college moeten geloven, waarvan wethouder Kees van der Zwet in de nieuwjaarsspeech onder andere zei dat een goede participatie belangrijker wordt. "Participatie staat voor een succesvolle samenwerking tussen inwoners, ondernemers en de gemeente. Er zijn meer vormen van participatie. Zo heb je burgerparticipatie waarin de gemeente een initiatief start en inwoners of organisaties vraagt om deel te nemen. Je hebt ook overheidsparticipatie. In dat geval komt het idee bij de samenleving vandaan en wordt de gemeente gevraagd om ook mee te doen. Tot slot heb je maatschappelijke participatie. In dat geval werken inwoners of organisaties zelf ideeën uit zonder inbreng van de gemeente. Komend jaar gaan we flinke stappen maken om de samenwerking met inwoners, ondernemers en organisaties verder te versterken."

Het college kan ervan verzekerd zijn dat met name de oppositiepartijen de vinger aan de pols zullen houden en zonder twijfel aan de bel trekken als de participatie niet gaat zoals men zich had voorgesteld. Wat dat betreft zijn de verwachtingen hooggespannen rond het bewaken van de participatie door Wim Slootbeek, ofwel de VVD. Aan de andere kant rust op de schouders van de dorpelingen natuurlijk wel de opdracht om van die participatiemogelijkheden gebruik te maken en niet te beginnen met te zeuren dat de gemeente toch niks met de gemaakte opmerkingen doet, want dan wordt de participatie geen kans gegeven. Van der Zwet brak ook een lans voor het gezamenlijk werken aan een duurzame gemeenschap. Maar ja, als bijvoorbeeld de energierekening de pan uit rijst en het inkomen stilstaat of daalt, terwijl ook anderen tuk zijn op jouw inkomen, ben je als eenvoudige sterveling wel met andere dingen bezig. Dan gaat het niet om duurzaam leven, maar om overleven. En als je huiseigenaar in Lisse bent, hangt er nog een zwaard van Damocles boven je hoofd, want op termijn gaat de ozb stapsgewijs omhoog om het verlies aan precariorechten op te vangen. Dat geldt dan specifiek voor huiseigenaren waarover onlangs nog in de gemeenteraad werd gezegd dat de sterkste schouders deze last moeten dragen. Alsof iedereen die aan een hypotheek vast zit het rijker heeft dan huurders. Flauwekul natuurlijk. Maar voor zover ik weet heeft de gemeenteraad nog steeds geen alternatief voor deze verhoging ingediend, zoals door Van der Zwet wel is gevraagd. Over participatie en het invullen daarvan gesproken…

Uit de krant