De kopgevel van de St. Josephschool uit 1909 met het beeld van Sint Joseph, gemaakt door J.P. Maas.
De kopgevel van de St. Josephschool uit 1909 met het beeld van Sint Joseph, gemaakt door J.P. Maas. Foto: Boek ’t Parochiaal School 125 jaar

Vierde nieuwbouw van de St. Josephschool

Column

Onlangs is de St. Josephschool verhuisd naar de nieuwbouw op het voormalige terrein van het Fioretti College MVO-Lucia, Achterweg 7. Het is niet de eerste verhuizing van de basisschool. Voor deze R.K.-school is vier keer nieuwbouw gepleegd in de ruim 150-jarige geschiedenis.

Het begon in 1867, toen godsdienstvrijheid en de oprichting van bijzondere scholen, zoals katholieke en protestantse, hoogtij vierde. Zo ook in Lisse. Door de Agathaparochie onder leiding van pastoor Heuvels werd aan de overkant van de kerk grond gekocht van Jan Langeveld. Architect Cornelis Dobbe tekende de school met een woning voor de bovenmeester. Het geheel werd gebouwd op de plek waar nu de Kloosterhof staat. De officiële naam van deze school werd 't RC Parochiaal School. Deze telde twee leslokalen, waar zowel jongens als meisjes les kregen. Er was plaats voor 112 leerlingen. Daarnaast volgden 55 leerlingen avondonderwijs. Een delegatie van de kerkmeesters vormde met de pastoor het bestuur. Deze benoemde ook de eerste hoofdonderwijzer, A.J. Blankers. Het kerkbestuur bleef tot 1966 verantwoordelijk voor de school. Het gebouw was al gauw te klein. Architect E.J. Margry uit Rotterdam tekende in 1886 een nieuw lokaal aan de achterkant met een gang, waarin nieuwe toiletten kwamen. J. Barnhoorn Sr. bouwde het geheel. Een paar jaar later kwam er nog een lokaal bij.

Agathaschool voor meisjes
In deze tijd groeide het aantal inwoners van Lisse enorm. Door verbeterde hygiëne was de kindersterfte veel lager geworden en bovendien kwam in 1900 de leerplichtwet. Het aantal leerlingen steeg daardoor flink. In 1902 werd het St. Agathagesticht (nu klooster genoemd) voor de zusters gebouwd en daarnaast kwam een nieuwe meisjesschool, die St. Agathaschool ging heten (waar nu de Lindenlaan loopt). De school had acht lokalen in twee verdiepingen, alleen bedoeld voor meisjes. De jongens bleven in de oude school, die vanaf die tijd St. Josephschool werd genoemd. Op het schoolplein voor het St. Agathagesticht kwam een hek zodat de jongens en meisjes niet makkelijk bij elkaar konden komen.

De jongensschool was al gauw weer te klein en stak armoedig af tegen het gesticht en de meisjesschool. Daarom ging de oude school tegen de vlakte. In 1909 bouwden de gebroeders J. en S. Barnhoorn op dezelfde plaats een nieuwe school. In de kopgevel werd hoog in een nis een beeld van Sint-Joseph gerealiseerd. Het is in 1909/1910 vervaardigd door de Haarlemse beeldhouwer J.P. Maas, die ook diverse beelden en altaren voor de kathedrale basiliek Sint-Bavo in Haarlem heeft gemaakt. Pastoor Kleman betaalde uit eigen zak de kosten van 350 gulden. Dit beeld is met de stenen boogvullingen, die het jaar van de bouw vermelden, na de sloop van het schoolgebouw in 1984 tegen de muur van de derde St. Josephschool geplaatst. Die werd op de hoek van de Lindenlaan en de Achterweg in 1978 gebouwd en staat nu dus op de nominatie voor sloop. Ondertussen was de meisjesschool met de St. Josephschool samengevoegd. Dat gebeurde in 1967, toen de zusters vertrokken. De VOL hoopt dat het monumentale beeld van Sint-Joseph weer een goede bestemming krijgt.

Foto en info uit het boek 't Parochiaal School 125 jaar, geschreven door A. Hulkenberg in 1991.

Uit de krant