Jos Draijer
Jos Draijer Foto: Caroline Spaans

Kloppend hart voor Hillegom centrum

Column

De Hoofdstraat, ooit de slagader in de pleisterplaats Hillegom voor wie op weg was van Haarlem naar Leiden of omgekeerd. Ooit te voet en te paard. Later op de fiets, met de tram, de bus of de auto. Alles en iedereen ging er doorheen, een levendige drukte van jewelste, maar gezond was het niet. Links en rechts pareltjes van hotels, winkels en woningen. Denk bijvoorbeeld aan het Wapen van Friesland dat onder verdachte omstandigheden afbrandde in het begin van de jaren 70 in de vorige eeuw. Verdachte omstandigheden, omdat er duistere krachten uit de vastgoedwereld achter zouden zitten. Althans, dat waren de hardnekkige geruchten die toen rondzongen. Waar of niet waar? Ondanks grondig onderzoek is deze zaak nooit opgehelderd, maar zelfs in de Tweede Kamer werd er over gesproken.

Zoals zo vaak bij stads- en dorpsvernieuwing, ontstaat een gevecht tussen oud en nieuw, tussen stilstand en vooruitgang. De wereld staat immers niet stil, maar is continu in beweging. De Hillegomse bevolking groeide snel, waardoor opeenvolgende nieuwe plannen voor vernieuwde herinrichting van de Hoofdstraat volgden. Hillegom ging met de tijd mee.

Plannen, hoe kan het anders, door de een van harte omarmd, door de ander stevig vervloekt. Het centrum van een dorp is nu eenmaal een smeltkroes van uiteenlopende krachten en belangen, van verschillende functies zoals werken, winkelen, wonen, uitgaan en recreëren. In Hillegom is dat niet anders. Dat heb ik aan den lijve ondervonden in de periode 1986 – 1990, toen ik projectwethouder centrum was met vergaande integrale bevoegdheden voor alle aspecten van dorpsvernieuwing in het hele centrumgebied. Die aanpak was hard nodig omdat het oude bestemmingsplan Centrum door bestuurlijke ruzies al 25 jaar niet was aangepast aan de moderne tijd. In de eerste raadsvergadering kreeg ik de vergaande integrale bevoegdheden van de gemeenteraad en in de laatste vergadering van die bestuurlijke periode heeft de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vastgesteld, Zodoende wisten eindelijk burgers, winkeliers en ondernemers waar ze aan toe waren wat betreft mogelijkheden voor wel of niet uitbreiden en andere rechten en zekerheden. Maar ook wonen in het centrum, zoals de Kerkstraatbuurt werd aantrekkelijk gemaakt.

Deze herinneringen kwamen spontaan in mij op tijdens het bestuderen van de nieuwe centrumplannen voor Hillegom die onlangs door wethouder Anne de Jong werden gepresenteerd. Hij heeft een lang traject van planvorming en onderhandeling met direct betrokken partijen achter de rug waarin de belangen niet alleen groot, maar ook zeer uiteenlopend zijn. Dan is het niet eenvoudig compromissen te sluiten. Maar het is hem en de betrokken partijen gelukt. Het resultaat mag er zijn: ingrijpende vernieuwingen in het centrum van Hillegom bij een krimpende behoefte aan winkeloppervlak en goed ingespeeld op onvermijdelijke ontwikkelingen. Hij heeft een goede balans gevonden tussen wonen, winkelen en recreëren. De bibliotheek in het centrum, een verbinding tussen de twee gerestaureerde parken (Hoftuin en van Nispenpark), lelijke aangezichten opgepoetst en wonen in het centrum aantrekkelijker gemaakt. Een nieuw centrum als prettig verblijfsgebied gecreëerd, voor veel meer dan alleen winkelen.

Het centrum krijgt weer een kloppend hart met pareltjes die stralen. Precies wat Hillegom nodig heeft.

Uit de krant