Hillegomse geschiedenis: zoeken met een lichtje | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
De Holkamer op Kwekerij Veelzorg.
De Holkamer op Kwekerij Veelzorg. (Foto: Jacolien van der Valk)

Hillegomse geschiedenis: zoeken met een lichtje

  Column

Stichting Vrienden van Oud Hillegom wordt soms wel de bewaker van de Hillegomse geschiedenis genoemd. De stichting wordt geheel gerund door vrijwilligers binnen 12 werkgroepen. Een daarvan is de werkgroep Monumenten. Een aantal van de zichtbare activiteiten van de stichting hebben hun oorsprong in de inspanningen van de werkgroep Monumenten. Die leiden vaak tot herbestemming van historische elementen in, aan, of op een pand die de moeite van het bewaren waard zijn. Soms kunnen die elementen binnen het dorp een nieuwe bestemming vinden waardoor het verhaal erachter verteld kan blijven worden. Ook niet-formele historische elementen kunnen dankzij een herbestemming hun verhaal blijven vertellen. Zo werden de Monumenten-vrijwilligers door de gemeente uitgenodigd om in de vroegere Hilmare school aan de Oranjelaan te kijken of er elementen in het gebouw waren die de moeite waard waren om te bewaren, voordat het gebouw gesloopt werd. De Hilmare school ontstond overigens uit de Marijkeschool zoals het gebouw eerst heette en de vroegere Rembrandtschool die eerst op de Abellalaan zetelde, waar nu De Toermalijn school is.

Binnen het gebouw zijn hanglampen uit de schoolklassen gehaald die met hun industriële uitstraling perfect passen in de Holkamer van de stichting op Kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg 131. Deze voormalige bollenschuur waarin hyacinten werden vermeerderd is prachtig omgetoverd tot een werkkamer en tentoonstellingsruimte, maar wie naar boven kijkt ziet het originele houten bollenschuurplafond waardoor origineel zand vanaf de zolder doorheen komt. Op de zolder werden vroeger de uitgeholde hyacinten op platte dragers in rekken gelegd om daar kleine bolletjes te vormen aan de randen van de uitholling. Omdat het dak "vrij van isolatie" is, was er voldoende gelegenheid om de lucht door de rekken te laten spelen en mocht dat niet voldoende zijn, dan waren er nog houten ventilatieschachten in te schakelen.

De werkgroep Monumenten is door verschillende oorzaken helaas nogal uitgedund en daarom zijn we naarstig op zoek naar vrijwilligers die graag een rol willen spelen op het gebied van monumentale panden in Hillegom. Bent u een bouwkundig specialist? Dan bent u een mooie aanwinst voor de werkgroep. Hebt u helemaal geen bouwkundige ervaring maar bent u wel enthousiast? Ook dan gaan we graag met ons in gesprek. De bestaande werkgroep-leden zijn gretig om de werkgroep op volle sterkte te hebben, onder meer om in het aankomende najaar op zoek te gaan in Hillegom naar markante panden die genomineerd kunnen worden voor de Vrienden-oorkonde welke de stichting jaarlijks uitreikt aan eigenaren van panden die ervoor gezorgd hebben dat die panden op een historisch verantwoorde wijze in stand gehouden of gerestaureerd zijn. Man of vrouw, oud of jong, iedereen kan bij de Vrienden een leuke bezigheid vinden die aansluit bij de eigen talenten!

Wilt u ook het Hillegomse verleden herbeleven? Iedere dinsdag van 19.30-21.30 uur en iedere eerste dinsdag van de maand van 13.30-16.00 uur houden de Vrienden open huis. Onze vrijwilligers heten u van harte welkom. En bent u er, kijkt u dan eens omhoog in de Holkamer naar het originele plafond en de mooie hanglampen uit de Marijkeschool.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>