Afbeelding
Foto: pr

Financieel onder druk

Column

Het is in de loop der jaren niet voor het eerst en nu overkomt het ook dit college. Lisse staat financieel knap onder druk en het gemeentebestuur moet haren op snaren zetten om de geldelijke situatie weer normaal te krijgen. Is niet zo moeilijk, hoorde ik al in het dorp. Leg de voorgenomen grote investeringen opzij, zoals de bouw van een nieuwe sporthal en je bent gelijk weer boven jan.

Dat klinkt aannemelijk als je niet aan sport doet of in elk geval niet aan voetbal, maar de kaarten liggen natuurlijk anders. Bijvoorbeeld het feit dat de Rijksoverheid driftig aan het bezuinigen is, maar wel verwacht dat er door de gemeente allerlei taken worden uitgevoerd en in dat kader de lasten neer legt bij de gemeente tegen een laag budget. Ja. Zo kan ik ook bezuinigen. En als de gemeente op haar beurt ook aan het bezuinigen slaat, komen de lasten onverbiddelijk bij de burgers te liggen. Zo ver mag het niet komen.

De gemeente zal keuzes moeten maken in haar ambities en haar woord gestand doen dat de lokale lasten niet stijgen. Een goed plan, want het kost ons allemaal al zat. Weer een ander merkte in de dreven van Lisse op dat er dan vooral niet een te grote broek gedragen moet worden, want hoogmoed komt nu eenmaal voor de val. Om maar een paar gezegdes te gebruiken. Ik denk dat het college zich ook nog eens achter het oor moet krabben of er nu wel zo'n goede deal met Keukenhof is gesloten, waardoor pakweg anderhalve ton aan inkomsten wordt gemist. Sinds de oprichting van Keukenhof kon Lisse een aardig graantje uit de ruif meepikken en mede dankzij dat geld een aanzet geven voor veel voorzieningen. Blijft de vraag aan welke onderwerpen je moet denken als het om het bijstellen van de ambities gaat. Daar mogen ook de dames en heren van de gemeenteraad zich over buigen. En ik geef u op een briefje dat de raadsleden het daarmee niet gemakkelijk zullen krijgen, maar ook niet zitten te wachten op bezuinigingsronde nummer zoveel en al helemaal niet op een nieuwe kerntakendiscussie. Feit is wel dat de gemeente zal moeten handelen zoals het een goed huisvader (of -vrouw natuurlijk) betaamt en niet meer links en rechts geld aan allerlei voorzieningen uitgeeft. Het is tijd om alleen het broodnodige op de agenda te zetten en ik denk dat men het er dan al moeilijk zat mee heeft om de benodigde penningen te vinden. Het zou al wel een stuk helpen als snel de kavels waar tot voor kort de Josephschool aan de Achterweg stond, kunnen worden verkocht en het verwachte bedrag van ongeveer negen ton kan worden geïncasseerd. Of in hoog tempo de voorgenomen woningbouw op het terrein Heemskerk realiseren en wellicht ook op het gebouw waar tot voor kort Plan 4 was gevestigd. Het bouwen van appartementen dus. Enerzijds is daaraan behoefte en anderzijds kunnen dergelijke projecten voor de gemeente geld opleveren. En zo zijn er beslist nog meer projecten die geld in het laatje brengen en de druk enigszins van de ketel halen. Met dank en een lange neus naar de regering die er kennelijk op uit is om elk goed initiatief in de kiem te smoren. Problemen dus van financiële aard voor dit gemeentebestuur en de hoop dat alles in de hand kan worden gehouden zonder lastenverzwaring voor de burgers.

Uit de krant