Oranje leeuwinnen: bijna iedereen aan de kant gezet! | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Jos Draijer.
Jos Draijer. (Foto: pr)
Notenkraker

Oranje leeuwinnen: bijna iedereen aan de kant gezet!

  Column

Ook de WK finale vrouwenvoetbal tussen Amerika en Nederland op tv gezien zondag? De Oranje leeuwinnen hebben toch mooi bijna iedereen aan de kant gezet. Behalve Amerika dus, die was uiteindelijk te sterk voor ze. Hoewel, als die penalty voor de Amerikanen niet door de Video Arbitrage Registratie (VAR) zou zijn afgedwongen weet ik het zo net nog niet. Tot het moment van die penalty was het typisch een wedstrijd van: bij 0-0 kan het nog alle kanten op. Of: de ploeg die de eerste goal scoort, maakt een goede kans de wedstrijd te winnen.

"Wij staan zij aan zij, want wij zijn Nederland, en iedereen moet aan de kant", zo maar een paar zinnen uit de hit van Jan Smit die de afgelopen weken via tv en radio door het land schalde. Het vrouwenelftal van Nederland heeft die oproep natuurlijk ook gehoord. Ze hebben gevochten als leeuwinnen om dat waar te maken. In plaats van 'iedereen aan de kant gezet' is het echter 'bijna iedereen aan de kant gezet' geworden. Maar dat hebben we toch eerder meegemaakt in het mannenvoetbal, hoor ik u denken. Zeker. Zij die geboren zijn vóór 1970, weten wellicht waar ik heen wil. De finale van het WK voetbal in 1974. Gerd Müller, de Bomber, die voor Duitsland met een vervelend rollertje de versteende keeper Jan Jongbloed passeerde. Eindstand: 2 – 1 voor Duitsland, over en uit. Nederland heeft toen iedereen aan kant gezet, behalve onze buren, de Duitsers.

En, wat dacht u van de finale van het WK voetbal in 1978 tussen Argentinië en Nederland. Als die bal van Rensenbrink niet tegen de paal, maar in het doel was beland, was de wedstrijd heel anders afgelopen. Ook toen heeft Nederland iedereen aan de kant gezet behalve één, Argentinië.

Maar ook, wie herinnert zich het niet, de WK finale voetbal van 2010 tussen Spanje en Nederland. Met hard spel over en weer. Vooral het beeld van de schoen van Nigel de Jong die in de borst van een Spanjaard werd geplant hebben velen nog op hun netvlies. Nederland verspeelde daardoor veel sympathie van kijkers over de hele wereld. Deze finale werd ook nog eens verloren door een vermijdbare goal van de Spanjaarden. Weer iedereen aan de kant gezet, behalve een, Spanje. De Oranje leeuwen hebben dus veel ervaring met net niet kunnen doorbijten in een WK voetbalfinale. Bij de Oranje leeuwinnen ligt dat anders, het was hun eerste WK voetbalfinale en pas hun tweede deelname aan een serieus WK voetbal met honderden miljoenen tv kijkers en volle stadions.

Tegen viervoudig wereldkampioen Amerika konden ze deze keer nog niet doorbijten in een WK finale. Maar dat moment komt, dat zie je, hoor je, voel je. Het duurt niet lang meer voor dat de vrouwen de mannen inhalen, net zoals in het hockey en wielrennen en op universiteiten is gebeurd, gebeurt nu in het bedrijfsleven en het openbaar bestuur. Onze Oranje leeuwinnen hebben in dit toernooi laten zien wat er speelt in onze samenleving, zoals de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Voetbal als spiegel van de samenleving. Kijk er eens in. Fascinerend!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>