Wie kent deze spaarpotjes nog? | Foto: Rabobank
Wie kent deze spaarpotjes nog? | Foto: Rabobank

Samen sparen, samen steunen en samen stemmen!

Column Sporen van Vroeger

Internetbankieren is helemaal van deze tijd. Geld is voornamelijk een getal op een rekening en contant geld (ook baar geld of chartaal geld genoemd) is steeds minder te vinden in onze beurs. Er verdwijnen daarom ook steeds meer geldautomaten en baliefuncties bij de banken. Denken we aan de Rabobank in Hillegom, dan kunnen oudere Hillegommers zich nog herinneren dat er kantoren waren aan het Palet en daarvoor aan de Meerlaan en het Karel Doormanplein (met tevens een ingang aan de Weeresteinstraat). Er werd gespaard door 15-plussers voor de Zilvervloot en iedere herfst was er een spaarweek: wie dan de inhoud van zijn Rabobank-spaarpotje bij de bank op de spaarrekening stortte mocht een cadeautje uitkiezen.

De voorlopers van de Rabobank, de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank zijn ontstaan naar het voorbeeld van de landbouwkredietvereniging van Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888). Rond 1850 zocht deze Duitse plattelandsburgemeester naar wegen om de noodlijdende boeren en handwerkslieden in het Duitse Westerwald zicht te geven op een beter bestaan. Hij ontwikkelde een type voorschotbank, dat de lokaal verzamelde spaargelden gebruikte om te voorzien in de lokale kredietbehoefte tegen gunstige voorwaarden.

Na de Tweede Wereldoorlog was door overheidsmaatregelen nagenoeg ieder Nederlands gezin gedwongen een bankrekening te openen. Voor de boerenleenbanken met hun vele vestigingen door heel Nederland betekende dit veel nieuwe klanten.
Steeds meer werkgevers vervingen namelijk de traditionele contante uitbetaling van het loon of salaris door een overboeking op een bank- of girorekening. Het was het begin van nieuwe vormen van dienstverlening en producten. Deze trend heeft zich tot het heden voortgezet.
Op 1 december 1972 was de fusie van de CCRB en de CCB tot de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A., roepnaam Rabobank, een feit. De lokale Rabobanken besteden een deel van de winst aan maatschappelijke en/of culturele activiteiten. Dit wordt door de banken het "coöperatief dividend" genoemd. Het overgrote deel van de coöperaties heeft hiervoor een coöperatiefonds ingesteld.

Met Rabo ClubSupport investeert de coöperatieve bank een deel van de winst in lokale clubs en verenigingen. Rabobank Bollenstreek stelt dit jaar € 60.000,- beschikbaar. Rabo ClubSupport was voorheen bekend als Rabo Clubkas Campagne en in de afgelopen jaren heeft Stichting Vrienden van Oud Hillegom schenkingen uit deze kas mogen ontvangen, waarmee mooie projecten zijn gefinancierd om de Hillegomse geschiedenis levend te houden. Zo is in 2016 het project van de verhalentafels tot stand gebracht. Dat heeft geresulteerd in het boek "Verhalen uit Hillegom" dat een mooie inkijk geeft in de dorpse geschiedenis. De afgelopen twee jaren hebben de Vrienden de gegunde bedragen ingezet om bij te dragen aan de verhuizing naar het nieuwe clubhuis op Kwekerij Veelzorg. Ook nu hebben de Vrienden weer mooie plannen, want in 2020 viert de stichting het 30-jarig jubileum en daarvoor hebben we leuke plannen gemaakt. Een schenking vanuit Rabo ClubSupport kan hier een mooie rol in spelen. Alle leden van de Rabobank Bollenstreek mogen vanaf 27 september stemmen. Uw stem voor Stichting Vrienden van Oud Hillegom wordt enorm gewaardeerd!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Uit de krant