Het borrelt bij Plein28 | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr
Notenkraker

Het borrelt bij Plein28

  Column

Een bijzonder moment in de Hillegomse gemeenteraadsvergadering van vorige week. Collegepartij Bevolkingsbelangen Hillegom (BBH) en oppositiepartij Bloeiend Hillegom (BH) samen een motie indienden over het ongenoegen rond Plein28. Voor wie het nog niet weet, Plein 28, voorheen Pluspunt, is destijds opgericht als laagdrempelige ontmoetingsplaats voor senioren in het centrum om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement terecht komen. Recreatieve activiteiten zoals klaverjassen, bridgen en biljarten, maar ook vrijwilligerswerk en op zijn tijd een borrel geven hen veel gezelligheid en voldoening.

Maar dan gaat het mis wanneer de beheerder van Plein28 de Stichting Welzijnskompas haar functie gaat verbreden. Ze willen nieuwe doelgroepen bereiken: mensen die door persoonlijke, financiële, psychische, verstandelijke of fysieke beperkingen een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zowel individueel als collectief. Wethouder Van Trigt bestempelde in de raadsvergadering die groep als 'mensen met een krasje'. Daarom moet Plein28 veranderen van een ontmoetingsruimte voor senioren in een 'integraal ontwikkelingsgericht wijkleercentrum' voor nieuwe doelgroepen. In gewoon Nederlands: recreatie wordt vervangen door hulpverlening en ondersteuning aan mensen die tussen wal en schip geraken. En daar past geen borrel bij, punt.

Dus werden de senioren hun huiskamer uitgezet en gedwongen ergens anders onderdak te vinden. Ze voelen zich daardoor gekwetst en geschoffeerd. Het wekt dan ook geen verbazing dat de heer Jaap van der Lans op zijn 76e namens deze groep senioren gebruik maakte van het spreekrecht om bij de gemeenteraad aandacht te vragen voor hun zaak. Nou die kregen ze. "Wie bent u, wethouder, dat u opa zijn borreltje afpakt?" En even later: "Er is straks geen rumboon of kersenbonbon meer te krijgen in Plein28!" brieste Co Jansen van BH. "Pure betutteling, een borreltje hoort er gewoon bij" riep Frank Evers van BBH. "Gemeente, wees een betrouwbare gesprekspartner" merkte Igor Buijck van de VVD op.

Sander Bosma van D66 trok een parallel met discussie over Solution waarvan de functie ook zo nodig 'verbreed' moet worden zonder dat men weet waar dat toe leidt. Hij schoot uit zijn slof: "Slechte beleidsvoering van Welzijnskompas. Onvoldoende nagedacht, het kan toch geen beleid zijn om je doelgroepen te schofferen als je een inclusieve samenleving voorstaat". Dick van Egmond van Groen Links vond de borrel verbieden ook te ver gaan.

Wethouder Van Trigt probeerde de discussie nog terug op niveau te krijgen door de te beginnen over de bedoeling en reikwijdte van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de regionale Transformatieagenda voor de uitvoering daarvan. En dat het ook een kwestie van gewenning was. De omstreden beslissing van Welzijnskompas moest in dat licht bezien worden. Maar de geest was uit de fles en die kreeg hij er niet meer in. Wethouder Van Trigt kreeg dan ook een motie aan zijn broek en om te bewerkstelligen dat de senioren weer terecht kunnen in Plein28 zoals zij dat gewend waren, inclusief hun borrel. Zo werd hij zelf ongewild een wethouder 'met een krasje'.

Pikant detail: de motie kwam tot stand doordat BBH en BH elkaar voor het eerst na lange tijd weer politiek knuffelden. Was het de borrel, of borrelt er wat?

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>