Tekorten (3) | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Arie Bombarie.
Arie Bombarie. (Foto: pr)
Arie Bombarie

Tekorten (3)

  Column

Dit keer nog een schrijven op poten van een dorpeling die niet zo blij is met de voorgestelde verhogingen en bezuinigingen door het college. De briefschrijver stelt dat de overheid er al jaren voor zorgt dat burgers er niet of nauwelijks op vooruitgaan. Op Prinsjesdag worden allerlei beloften gedaan, maar achteraf zitten we weer op de nullijn of erger: gaan we erop achteruit.

"Denk aan gepensioneerden die het zwaar hebben met een karig pensioen. Men vergeet echter dat bezuinigen op uitkeringen aan gemeenten vaak betekenen dat de burgers dit voor een deel moeten betalen. Een verlichting voor het rijk, maar een lastenverzwaring via de achterdeur voor gemeente en burger. Zo heeft het rijk bezuinigd op jeugdhulp en krijgt men ook minder btw. De enige remedie is dat de gemeente z'n rug eens recht houdt en gaat protesteren bij het rijk. Krijgt men niets extra's: prima, maar dan dus ook minder hulp aan onze jeugd. Net als bij subsidies. Zijn die op na 9 maanden, dan kan je 3 maanden geen subsidie meer krijgen totdat het nieuwe jaar weer aanbreekt. Met zo'n gemeenteprotest geef je een signaal af naar Rutte en zijn club en zadel je niet de bezuinigingen af op de gewone burger. Het moet een keer afgelopen zijn," aldus de briefschrijver.

Deze zegt ook dat het van de zotte zou zijn als de ozb of de hondenbelasting (weer) omhoog moet. Hij had er ook nog bij kunnen schrijven dat de nu voorgestelde verhoging met 10 procent elk jaar weer harder aankomt, omdat over die verhoging de volgende verhoging wordt gerekend. De briefschrijver: "En dat alleen omdat het rijk bezuinigt op jeugdhulp. Er staat ons overigens nog veel meer ellende te wachten door het klimaatakkoord (gasverbod en aanschaf van peperdure warmtepompen etc) wat de burgers door de strot wordt geduwd."

Ik denk dat veel mensen zich goed in de inhoud van de brief kunnen verplaatsen. Maar luistert en huivert… Van een verhoging van de ozb met tien procent is nog helemaal geen sprake. Niet alleen omdat de eigenaren van panden deze rekening gaan betalen en huurders op dit front weinig tot niets bijdragen, maar vooral ook omdat het onheil dat wethouder Kees van der Zwet over ons uitstortte prematuur is. Het is namelijk niet de wethouder of het college die dit soorten zaken beslist, maar de gemeenteraad. En ik denk dat de raad nog wel een en ander heeft op te merken tijdens de komende begrotingsbehandeling. En wie weet is er onder de raadsleden een helder licht dat met alternatieven komt voor zowel hogere inkomsten als de bezuinigingen. Zo zijn er diverse grote, maar vooral ook prijzige plannen waarover de beslissingen al zijn genomen, maar die nog op uitvoering wachten. Daar waar 5 procent wordt gekort op subsidies, mag er ook op andere fronten wel een korting worden toegepast. Kortom, het kan nog wel eens een begrotingsbehandeling worden waar het pittig aan toe gaat. Niet in de laatste plaats omdat wat het ene raadslid wil door een ander wordt verfoeid. Niet in deze moeilijk tijd klakkeloos achter de collegevoorstellen hobbelen, maar karakter tonen en trachten alles in een positief perspectief te plaatsen. Geachte raadsleden, ik wens u daarbij veel sterke en wijsheid.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>