Arie Bombarie
Arie Bombarie Foto: pr

Milieu

Column Arie Bombarie

Zo zoetjesaan worden we overspoeld met gegevens en toestanden over het milieu. En dan bedoel ik in dit geval zaken die het milieu in positieve zin beïnvloeden. Dit gebeurt plaatselijk maar ook landelijk, met name door regeerders die van het soort zijn: veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven. Ook in Lisse pakt niet elke actie die het milieu moet dienen altijd positief uit.

Zoals bij een bewoner van de Ooievaarstraat die het gaat zien en beleven dat in opdracht van de gemeente er nieuwe bomen in de straat worden geplant. Deze bomen dwarsbomen zijn streven om iets goeds aan het milieu (en zijn elektriciteitsrekening) bij te dragen. Na er flink op los gehakt te hebben, is er nu het plan om bomen te gaan planten die tien tot twaalf meter hoog kunnen worden. Mooi natuurlijk in de Ooievaarstraat, waar eerst forse kastanjes stonden. Maar niet zo ideaal als die bomen op den duur zo hoog worden dat ze het licht op jouw zonnepanelen ontnemen. Weg investering en weg mogelijke winst. De meneer die daarover aan de bel trok, zei die ervaringen al met de kastanjes gehad te hebben en er weinig voor te voelen dat dit wordt herhaald. Edoch. Het bureau dat die zaken regelt, denkt daar geheel anders over: "In het plantsoen van de gemeente gaan wij de Gleditisa triacanthos 'Sunburst' planten. De kroon van de boom is open, waardoor er veel zonlicht door de kroon valt. Die uiteindelijke hoogte van zes tot tien meter bereikt de boom alleen onder gunstige omstandigheden. Dat gaat hier niet lukken, want weinig groeiplaats in de bodem, luchtvervuiling, zware druk op het wortelgestel benadelen de groei en u hoeft dus geen angst te hebben dat de boom de werking van uw zonnepanelen zal gaan benadelen in de toekomst."

Dat was ongeveer het antwoord vanuit het bureau. Ofwel: er is wel naar de dorpeling geluisterd, maar dat is dan ook alles. En nu maar wachten of die bomen het verrekken om flink hoog te worden.

Nog een bomenpraatje dat de gemoederen bezighoudt (onder andere via Facebook) is het gegeven dat er fors wordt gekapt. Dat was aangekondigd, maar je mag toch wel hopen dat op daarvoor in aanmerking komende plaatsen nieuwe bomen worden geplant. En dat zo zijnde gaat dit een vermogen kosten en dat… heeft Lisse nu even niet. Benieuwd wat er hierover uit de gemeentelijke koker komt.

En dan nog een heel andere milieuzaak waar ook de gemeente in de volle breedte achterstaat. Het rijden met elektrische auto's. Prachtig natuurlijk, als je het even niet over de aanschafprijs van dergelijke auto's hebt. Als die prijs redelijk wordt, dan schakelt men massaal over. Dat is tenminste de wens. De gemeente is al lovend over het feit dat er onder de bevolking kennelijk veel aandacht bestaat voor het aanschaffen van een laadpaal. Klinkt goed, maar ligt ingewikkeld. Alleen al kijkend naar het plein waar ik woon met onder andere een flat waar zo'n dikke honderd mensen wonen met evenzoveel auto's, dan is er de onverbiddelijke hamvraag: hoe gaan in vredesnaam alle auto's van die mensen geladen worden? Vaak ook nog op dezelfde tijd. En hoe worden al die laadpalen aangelegd? Dat mag wel eens worden uitgelegd, want vooralsnog is dit (ook landelijk natuurlijk) een vrijwel onmogelijke opgave.

Uit de krant