Omzien in dankbaarheid: stille krachten | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Sporen van Vroeger

Omzien in dankbaarheid: stille krachten

  Column
Een prominente coverfoto van Kees Warmerdam, met burgemeester Arie van Erk.
Een prominente coverfoto van Kees Warmerdam, met burgemeester Arie van Erk. (Foto: SVvOH.)

Stille krachten: altijd betrokken maar zelden zelf in beeld. Vrijwilligersorganisaties zoals Stichting Vrienden van Oud Hillegom prijzen zich gelukkig met heel veel stille krachten. Toch is het niet alleen maar feest – zelfs niet in het feestjaar 2020 waarin de Vrienden hun 30-jarig jubileum vieren.

Helaas hebben wij definitief afscheid moeten nemen van onze vrijwilliger Kees Warmerdam, bij veel Hillegommers decennialang bekend als fotograaf "de snor". Voor zijn bedrijf Foto Memory heeft Kees voor onnoemelijk veel bruidsparen de dag van hun leven in beeld vastgelegd. Na zijn werkzame leven als portret- en reportagefotograaf richtte Kees zich op het vrijwilligerswerk voor Stichting Vrienden van Oud Hillegom en was jarenlang onze vaste fotograaf bij evenementen en excursies. Later werd Kees bijgestaan door anderen omdat het reportagewerk voor de Vrienden nog maar moeilijk door één persoon gedaan kon worden. Een van zijn laatste prominente portretfoto's maakte Kees hij tijdens het bezoek van onze beschermheer Jan Six X aan Hillegom. Deze foto kozen we prompt als coverfoto voor het oktobernummer in 2016 van 'Hangkouserieën'. Die foto komen we in maart overigens ook tegen in het historische stickeralbum dat onze vrijwilligers samenstelden voor PLUS Tolenaar en waarvoor we allemaal plaatjes kunnen gaan sparen.

Enkele jaren geleden deed Kees een stapje terug en droeg het reportagewerk over aan de andere leden van de werkgroep Foto & Video. Vanaf dat moment was Kees overal in het dorp te bewonderen, als maker van straatbeelden om zo het Hillegom van die jaren vast te leggen voor het nageslacht. Na verdere afname van zijn gezondheid vorig jaar, ontvingen de Vrienden vorige week het bericht van Kees' overlijden. Zijn camerasluiter blijft nu voor altijd stil.

In dezelfde week bereikte ons ook het bericht van het overlijden van Annabel Wassenaar-Kessels, onze oudste donateur. Altijd begaan met de historie van Hillegom en een trouwe bezoekster van onze Vrienden-avonden wist zij als een koningin op haar bezoekersstoel velen naar zich toe te lokken voor een praatje. Zelf maakte zij deel uit van een interessant deel van de Hillegomse geschiedenis, zij bracht een deel van haar jeugd door in villa Margaretha. Deze villa stond tot 1960 op de plek waar nu de Margaretha-flats staan, aan de rotonde bij de Jozefkerk. Hierover hebben de Vrienden haar geïnterviewd en dat interview is gepubliceerd in 'Hangkouserieën' van oktober 2009. Op de website van de Vrienden is bij de digitale versie van deze column, ook het interview met Annabel Wassenaar-Kessels geplaatst.

Zij heeft diverse malen de uitspraak gedaan "Ik zou geen honderd willen worden" en dat is uitgekomen: Annabel is 99 jaar geworden. Rust zacht, Kees. Rust zacht, Annabel. Jullie zullen worden gemist.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>