Hillegomse gezondheidszorg vroeger en nu | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: VvOH
Sporen van Vroeger

Hillegomse gezondheidszorg vroeger en nu

  Column

De huisartsenpost Duin- en Bollenstreek in Voorhout is buiten kantoortijden de plek waar wij met onze medische zorgvragen naar toe doorverwezen worden. Het voornemen is om deze huisartsenpost in 2021 's nachts te sluiten en vanaf dat moment zullen wij naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp moeten trekken met ons zieke lijf of –familielid. Hoe ging dat vroeger met de Hillegomse zorgvragen, zo in de jaren '50-'70 van de vorige eeuw?

In het collectieve verleden van onze huidige senioren werd door de eigen huisarts huisbezoek verricht wanneer de patiënt niet naar de dokter toe kon. Volgens de overlevering tijdens de verhalentafels (in 2016 door Stichting Vrienden van Oud Hillegom georganiseerd) kwamen de verschillende generaties huisartsen Van der Kaaden aan huis. Zij waren was nog apotheekhoudend: juffrouw van Til zorgde voor de medicijnen. Je moest kloppen, dan ging het luikje open en kreeg je wat je nodig had.

Dokter Wijkmans werd ook genoemd, wanneer hij rond etenstijd bij de patiënt aan huis kwam, keek hij ook even wat er in de pannen zat die op het gas stonden. Zuster Telkamp en zuster Friele waren bekende wijkzusters in Hillegom. Ze kwamen langs op de brommer, want dat ging vlotter dan per fiets. Zuster Telkamp hield het magazijn van de Kruisvereniging - het Groene Kruis heette dat – en dat bevatte hulpmiddelen zoals krukken en looprekjes die uitgeleend werden aan brekebenen.

In Casa Nova, bij de rotonde van de Leidsestraat, Hoofdstraat en de Van den Endelaan, was toen het Medisch Centrum. Villa Casa Nova is omstreeks 1895 gebouwd voor de bollenkwekersfamilie Van der Schoot. Tijdens de mobilisatie en later tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn daar eerst Nederlandse en later Duitse militairen in gehuisvest. Na de Tweede Wereldoorlog leden veel mensen aan besmettelijke ziekten, zoals scabiës (schurft), difterie en tuberculose (tbc). Veel mensen waren ondervoed en de helft van de kinderen had hoofdluis. Om de medische zorg te verbeteren, stichtte het gemeentebestuur in 1951 het Medisch Centrum in villa Casa Nova. Daar kwam later ook het consultatiebureau voor zuigelingen en vond periodiek het onderzoek naar tuberculose plaats. In latere jaren vond die doorlichting naar tbc in Treslong plaats.

Daar zat ook oogarts dokter Schalij en er was de poli voor verschillende specialisten. 'Woensdagmiddag was er spreekuur en daar kon je de hele middag wel voor uittrekken, want je zat er uren.', aldus een van de deelnemers aan de verhalentafels. De hele villa is later verbouwd tot een appartementencomplex.

Het Medisch Centrum was nadien jarenlang gevestigd in het lage gebouw naast Groot Veenenburg. Inmiddels zijn de specialisten verhuisd naar het Dienstencentrum Elsbroek, bij Bloemswaard. Het oude Medisch Centrum is daarna gebruikt door de Evangelie Gemeente en thans het onderkomen van Verloskundigenpraktijk Haarlemmermeer en Bollenstreek.

Overigens is het besluit over de nachtelijke zorgvragen nog niet definitief. Er wordt gesproken over de mogelijkheid voor Hillegommers om met hun nachtelijke medische zorgvragen terecht te kunnen bij het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp. De tijd zal het leren.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>