Logo lissernieuws.nl
Foto: Corine Zijerveld
Poespas

Soms zit het mee

  Column

In de zomer had de kat Snuf heel veel last van jeuk. Hij bleek geen enkele aanwijzing voor vlooien te hebben en kreeg al speciaal hypoallergeen voer. De meest voor de hand liggende oorzaak van de jeuk was daarom, zoals dat heet, een omgevingsallergie (atopie). We spraken af dat Snuf een symptomatische behandeling zou krijgen om eerst eens te kijken of en zo ja, hoeveel beter het dan zou gaan. Twee weken later was zijn huid weer probleemloos mooi. Hij voelde zich ook duidelijk veel beter.

De eigenaren zeiden dat hij ook weer veel buiten kwam en wederom meerder keren per week met een muis thuiskwam. Wat Snuf het leukste vond was om de half versufte muis thuis op het laminaat los te laten en er sadistisch mee te gaan 'spelen'. Soms verdween de gewonde muis dan achter een plint en was het dus afwachten of er een muizenplaag in huis aan zou gaan komen. Maar ineens stonden ze weer op de stoep met Snuf. Hij at niet meer en deed heel raar.

Al snel bleek dat hij een klap tegen zijn kop had gehad. Zijn kaak was gebroken en zijn tong was gezwollen. Waarschijnlijk was hij aangereden. Nu moest hij daarvoor behandeld worden. We brachten Snuf onder narcose en met een speciaal flexibel ijzerdraadje zette ik de kaakhelften weer aan elkaar. De kiezen leken allemaal intact. Met de highpower laser behandelden we de tong en we zagen de zwelling verminderen onder het infrarode licht! Met medicijnen moest die tong verder verbeteren. Nou moest Snuf wel binnenblijven.

Thuis kreeg hij zacht voer en normaal gesproken moet zo'n kaakfractuur in 6 weken herstellen. Na 1,5 maand zag ik de familie weer. Snuf zag er super uit. Zijn huid was nog prima en zijn kaak leek geheeld. Om het ijzerdraadje eruit te halen moesten we hem een klein roesje geven. Na het verwijderen kon ik de kaakhelften niet van elkaar bewegen, dus was het goed hersteld.

's Middags konden de eigenaren Snuf weer ophalen. Zes jaar lang had Snuf nooit iets gehad en nu had hij plotseling zes keer de praktijk bezocht. Een week later belde de eigenaren ons op. Heel blij, dit keer. Snuf had weer een muis gevangen! Dat was het bewijs dat alles weer goed was.

Meer berichten