Arie Bombarie
Arie Bombarie Foto: pr

Hondeneigenaren trekken portemonnee

Column Arie Bombarie

In den lande is de discussie weer losgebarsten over het fenomeen hondenbelasting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd dat in 2015 landelijk zo'n 65 miljoen euro werd geïnd vanwege de hondenbelasting. Sindsdien is dat bedrag minder geworden omdat in steeds meer gemeenten die belasting wordt afgeschaft. Dit jaar zullen de gemeenten die de belasting nog wel heffen in totaal 51 miljoen euro ontvangen, waaronder Lisse.

Lisse is een van de 193 van de in totaal 355 gemeenten waar nog hondenbelasting wordt geheven. In heel Drenthe is de hondenbelasting afgeschaft en dat geldt ook voor steden als Amsterdam en Rotterdam. In Lisse betaalt de hondenbezitter dus nog wel. Het gaat hier weliswaar niet om miljoenen euro's, maar je betaalt wel pakweg 100 euro voor de eerste hond. Natuurlijk heeft de penningmeester van ons goede dorp de handen vol aan het wegwerken van het forse gat in de begroting, maar het is zeer de vraag of je dat gat gaat dichten met de hondenbelasting. Niet dus. En wat staat er tegenover die belasting? Een stel afvalbakken om de poepzakjes in te deponeren, en een aantal uitlaatplaatsen. Maar dan wel te weinig. Geen wonder dat hondeneigenaren keer op keer laten weten dat het hebben van een hond alleen maar een melkkoetje voor gemeenten is. Dat zo zijnde vinden velen ook dat je niet per se de hondenbelasting moet afschaffen, maar bij behouden ervan ook eens heel diep moet nadenken over kattenbelasting. Ik weet het, dat van die katten is moeilijk te handhaven, maar als hondenbezitter moet je toch wat. En wat te denken van paardenbelasting? Deze edele dieren hebben de gewoonte om met name in de Poelpolder er maar op los te poepen en niemand die zich geroepen voelt die uitwerpselen op te ruimen. Dat gaat dus allemaal niet gebeuren. Dus dan toch maar wel de hondenbelasting aanpakken.

Dat is overigens niet mijn wens. Ik heb geen hond, geen kat en ook geen paard, maar kan me goed voorstellen dat hondeneigenaren zo'n belasting maar overdreven vinden. En dan krijg je af en toe ook nog een handhaver op je dak om te kijken of je wel aan de voorschriften voldoet en tot slot vinden veel hondeneigenaren dat er te weinig uitlaatplaatsen zijn. Meer uitlaatgebieden is toch wel het minste dat je voor je geld mag verwachten. En dan het liefst zo'n plek waar een hond eens flink kan rennen, want op straat kan dat niet. Daar geldt een aanlijngebod. Diverse mensen hebben me hierover aangesproken, maar ze zeggen allemaal verder rustig te blijven. Er komt dus geen massale optocht naar het Raadhuisplein en ook geen actie via bijvoorbeeld de krant. Ze hebben de afgelopen jaren al vaker aan de gemeentelijke bel getrokken en vonden ook toen de hond in de pot, om het zo maar eens te zeggen. Maar… we leven in een andere tijd met andere raadsleden en wie weet neemt deze raad het verlies aan hondenbelasting voor lief en besluit men om hier ook de hondenbelasting af te schaffen. En oh ja. Ik zal niet zeggen dat het aan mijn gegeven signaal ligt, maar er zit weer een klok in het voorheen donkere gat van de voormalige tuinbouwschool aan de Heereweg. Zo hoort het. Monumentwaardig!

Uit de krant