Logo lissernieuws.nl
Foto: Corine Zijerveld
Poespas

Kip ik heb je

  Column

Op Goede Vrijdag werd ik gebeld door een eigenaar die een koppeltje kippen in de tuin heeft lopen. Hij vertrouwde een kip niet en was bang dat deze last had van legnood. Dat is een aandoening waarbij een ei er niet uit kan. Ik vroeg hem om een foto te appen, opdat ik zo goed mogelijk kon beoordelen wat er aan de hand was en of er dus sprake van spoed was.

De foto kwam niet lang daarna per app binnen: het leek mij geen legnood, maar meer een soort verzakking van de cloaca. Ik vroeg hem naar de praktijk te komen, maar hij vertelde dat ze zelf in thuisquarantaine zaten vanwege hun leeftijd: ze zaten leeftijdtechnisch in de risicogroep. Dat zou dus een thuisvisite worden. Op ruim twee meter afstand werd ik ontvangen iets verderop die dag. De bewuste kip was opgehokt in een ruime schuur zodat ik er goed bij kon komen. De eigenaar bleef op ruime afstand buiten. Ik kreeg de kip snel te pakken. Ze was heel mager. Toen ik haar omdraaide bleek er een verzakking van de cloaca te zijn zo groot als een tennisbal! Ze had ergens hard op zitten persen en dat had geresulteerd in een verscheuring van structuren rondom de cloaca.

Ik ging met mijn vinger erin en kon langzaam maar zeker alle structuren iets terug masseren. Na een paar minuten plopte de hele grote ‘bal’ weer prachtig naar binnen. Omdat de eigenaar op afstand bleef moest ik het meeste met één hand en alleen doen. Gelukkig had ik in de visitekoffer van alles meegenomen en zodoende kon ik ook een zogenaamde ‘tabakszakhechting’ gaan zetten. Met een naaldvoerder, lokale verdoving, zelf oplosbaar hechtmateriaal en een fles betadine lukte het mij om de prettig meewerkende kip een levensreddende cirkelhechting om de cloaca te zetten.

Ik zette met een strikje de hechting dicht, net zo strak, dat er nog ontlasting uit zou kunnen. Met de tuinslang kon ik het gebied schoonspoelen en dankzij het koele water trok de enorme zwelling nog verder weg. Het betrof een ‘geredde kip’ uit een legbatterij die nu bij deze mensen vrij mocht rondlopen. 

Twee dagen later op eerste paasdag reed ik er weer langs. Het kippetje liep weer parmantig rond tussen de soortgenoten! Ik kreeg haar snel te pakken en toen ik haar omdraaide zag alles er superrustig uit! Na voorzichtig onderzoek van het gebied besloot ik de hechting een paar slagen losser te zetten. Dan zou er ook een ei uit kunnen. Ik liet haar weer los en ze waggelde snel naar haar vriendinnen. Drie dagen later haal ik de hechting er hopelijk geheel uit. Van de eigenaren kreeg ik een doosje met 10 verse eieren cadeau. Zelden smaakten de paaseieren lekkerder dan deze!

Meer berichten