De tennisbanen van HTC in de jaren 70.
De tennisbanen van HTC in de jaren 70. Foto: Archief SVvOH.

Ontspanning in Hillegom: Tennisvereniging HTC

Column Sporen van Vroeger

Sporten in de buitenlucht: het mag weer! Vanzelfsprekend met inachtneming van de richtlijnen van de overheid, maar we kunnen ons weer sportief ontspannen. Veel dorpsgenoten zullen reikhalzend hebben uitgekeken naar het moment waarop sportief van het mooie weer kon worden genoten. Tennisliefhebbers zullen weer naar Sportpark De Zanderij zijn getrokken om daar een fijn balletje te slaan op een van de 17 gravelbanen. Zij zijn in goed gezelschap: ongeveer een miljoen mensen staan regelmatig op de tennisbaan, en meer dan 600.000 mensen zijn lid van een of meer van de 1.700 KNLTB-tennisverenigingen die ons land rijk is.

Bij de Hillegomse tennisvereniging HTC zijn 900 senioren lid en 200 jeugdleden. Tennis werd in de late middeleeuwen al door de elite gespeeld. In zijn hedendaagse vorm stamt het uit Frankrijk en wordt het gespeeld sinds 1873. De naam is afgeleid van het Franse woord "tenez!" – in het Nederlands: "pak aan!".

Naast tennis kan bij HTC ook padel gespeeld worden op twee nieuw aangelegde banen. Padel is een racketsport die kan worden gezien als een combinatie van tennis en squash. De sport wordt steeds populairder, het is op dit moment zelfs de snelst groeiende sport in Nederland. Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijke zakenman. Hij had thuis niet genoeg plaats om een tennisterrein te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 bij 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden. Aangezien het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets. Je speelt het altijd 2 tegen 2 in een soort kooi van 10 bij 20 meter. De ondergrond is kunstgras, waardoor het hele jaar door gespeeld kan worden.

HTC is opgericht op 7 maart 1955 aan de Marijkestraat in Hillegom en fuseerde na tien jaar met de rooms-katholieke tennisvereniging “Ready”. In 1973 verhuisde de vereniging naar de huidige locatie op Sportpark De Zanderij, want de vijf tennisbanen aan de Marijkestraat bleken ontoereikend. De vereniging is buurtgenoot van Stichting Vrienden van Oud Hillegom en vorig jaar bleek maar weer eens de juistheid van het oude gezegde “beter een goede buur dan een verre vriend”. Toen schonk HTC namelijk een Automatische Externe Defibrillator (AED) in buitenkast aan de Vrienden. Hopelijk nooit nodig, maar wel beschikbaar voor iedereen in de omgeving. De AED is geplaatst bij de ingang van de Holkamer van de Vrienden op Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131.

Bij het samenstellen van het historische stickeralbum “Herinneringen aan Hillegom” kon in het hoofdstuk “Ontspanning en vereniging” een foto van de tennisbanen niet ontbreken. Het werd stickernummer 184 en de foto vindt u bij deze column. Bent u misschien op zoek naar oude straatbeelden van de plek waar u woont of woonde? Neemt u dan vooral per email contact op met de Vrienden van Oud Hillegom. Onze gebouwen zijn nog niet open voor het publiek vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, maar onze vrijwilligers gaan graag voor u op zoek. En op een later moment begroeten wij u graag weer op Kwekerij Veelzorg!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op, www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant