Logo lissernieuws.nl
<p>Jos Draijer</p>

Jos Draijer

(Foto: pr)
Notenkraker

Opkomend extremisme?

  Column

Er speelt van alles in de wereld, ver weg maar ook dichtbij. Aan nieuws dus geen gebrek. Meestal slecht nieuws overigens, want goed nieuws verkoopt niet zo goed. De concurrentie in het overbevolkte multimedialandschap is immers moordend. Dus: hoe gekker hoe beter, want aandacht krijgen... daar gaat het om. En het levert nog geld op ook. Elke ‘like’ is er een. En wat is er nu leuker dan bij een digitale community behoren die voelt als een warm bad. Even weg van die rare en nare buitenwereld en je terugtrekken in je eigen wereldje van gelijkgestemde vrienden. ‘Like minded people all over the world’. Een parallel universum waarbij andersdenkenden niet welkom zijn en nuances uit den boze zijn.

Zo valt de echte samenleving uit elkaar en ontstaan parallelle samenlevingen met eigen mythes, opvattingen en spelregels. Soms tot in het extreme en worden de grenzen van de rechtsstaat opgezocht of zelfs overschreden. Extremisme, over welk onderwerp of in welke vorm dan ook, wordt in toenemende mate een veiligheidsprobleem in Nederland. Ik bedenk dat niet, de AIVD (Veiligheidsdienst) heeft daar in haar laatste rapport nadrukkelijk op gewezen. Parlementariërs worden met intimiderende bedreigingen verhinderd hun werk te doen.
We hebben op tv kunnen zien wat Pieter Omtzigt van het CDA overkwam. De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, heeft daar haar ernstige zorgen over uitgesproken, die ook door het kabinet worden gedeeld. Burgemeesters kunnen daar overigens ook over meepraten als het gaat om ondermijnende bedreigingen van lokale bestuurders. Het functioneren van de parlementaire democratie en de overheidsinstellingen wordt hierdoor ondergraven.
De NOS verwijdert haar logo’s van busjes waarmee zij het land doorgaan om verslag te doen van nieuwsfeiten uit de echte wereld, vanwege bedreigingen en intimidatie door beroepsagitatoren uit alle delen van het land en zelfs daarbuiten. De onafhankelijke en betrouwbare berichtgeving van het nieuws wordt door extremisten ondermijnd. En onlangs kwam ook naar buiten dat duistere verspreiders van nepnieuws de lokale kranten hebben ontdekt als distributiekanaal om u op het verkeerde been te zetten.
Over de anarchistische en hysterische onzin van extremisten die de afgelopen maanden over u is uitgestort rond het coronavirus zal ik maar zwijgen. De werkelijkheid in de ziekenhuizen vertellen u het echte verhaal wel.
Er gebeuren dus zoveel rare en nare dingen dat ik me wel eens vertwijfeld af vraag wat er aan de hand is in de wereld, Europa, Nederland. Ofwel, wie is hier nu de weg kwijt? Naar mijn idee de compromisloze extremisten, waardoor de polarisatie in de samenleving alsmaar doorgaat. Kijk naar de Verenigde Staten waar “United we stand” nauwelijks nog bestaat vanwege parallelle samenlevingen. Let op de presidentsverkiezingen daar, over twee weken! Kijk naar de ontwikkelingen rond de Brexit waarbij een ‘no deal Brexit’ het begin kan zijn van het uiteen vallen van het Verenigd Koninkrijk vanwege parallelle samenlevingen. Een voorteken voor Nederland?
Ik vrees veel onduidelijkheid, onzekerheid en polarisatie in aanloop naar de parlementsverkiezingen, maart 2021. Meer partijpolitiek voor eigen belang dan behoorlijk bestuur in het algemeen belang. En een versplinterd politiek landschap tegenover een (internationaal) netwerk van extremisten.
Tijd om sommige vrijheden opnieuw te definiëren?

Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in deze krant. Reageren? Mail: redactie@dehillegommer.nl.

Meer berichten