Logo lissernieuws.nl
<p>Lodewijk Kamps.</p>

Lodewijk Kamps.

(Foto: Corine Zijerveld)
Poespas

Nieuw Jaar!

  Column

Voor dieren was de jaarwisseling een verademing. Omdat gelukkig veel mensen zich wel hielden aan het verbod op afsteken van vuurwerk hebben we nog nooit zó weinig kalmeringsmedicatie hoeven verkopen als deze jaarwisseling! 

Geen telefoontjes van bezorgde eigenaren dat hun huisdier bibberend en kwijlend in een hoekje in de huiskamer zat. Geen telefoontjes van bezorgde eigenaren dat hun hond was weggelopen tijdens het uitlaten. Ook geen telefoontjes van eigenaren dat hun huisdier door vuurwerk gewond was geraakt, omdat sommigen het schijnbaar niet konden laten om (vroeger) rotjes naar honden te gooien. Een verademing werkelijk. Gelukkig is inmiddels meer dan 70% van de ondervraagden in meerdere enquêtes vóór een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. En is en een grote voorkeur voor een schitterende en veilige vuurwerkshow à la Sydney of waar dan ook.
Sommige beslissingen hebben tijd nodig, maar ooit zal het ervan gaan komen. Ook de oogartsen in de speciale spoedeisende hulpposten zijn unaniem zeer tevreden over de afgelopen jaarwisseling, aangezien er maar zeer weinig slachtoffers zijn binnen gebracht. Hoewel het natuurlijk in ieder afzonderlijk geval dat iemand een oog moet missen of, zoals in België, iemand doodgaat door consumentenvuurwerk vanzelfsprekend afschuwelijk is.
Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar kwam er een poesje dat niet meer op haar voorpootje steunde op spreekuur. De eigenaar dacht dat ze haar pootje verstuikt had. Maar bij het onderzoek van het 10 maanden oude diertje vertrouwde ik het niet. We maakten een röntgenfoto nadat we haar hadden verdoofd (zodat ze mooi stillag) en zagen dat haar bovenarm helaas spiraalvormig gebroken was. Wat ontzettend sneu voor zo’n jong poesje. Ze kwam niet eens buiten dus het was in huis gebeurd. Waarschijnlijk bij het klauteren in en vallen van de krabpaal af. Gelukkig hebben we nauw contact met een orthopedisch chirurg en hij kon de volgende dag al naar onze praktijk komen. Zodoende liep de poes maar kort met een gebroken pootje rond. De chirurg was ruim 2 uur bezig omdat het toch een lastige fractuur bleek. En omdat een nog groeiend poes een speciale methode nodig heeft voor wat betreft de fixatie van de breuk: de lengtegroei van het bot mag er niet door beïnvloed worden. Het eindresultaat was zeer succesvol. Het was al de tweede ingreep bij dit poesje want twee maanden eerder was ze van het balkon gevallen en had haar verhemelte gescheurd. Dat was een ingreep die ik zelf kon verrichten met een speciale hechttechniek zodat het mondslijmvlies niet ‘uitscheurde’. Daarvan was ze prachtig hersteld. Maar 2021 begon voor haar met orthopedisch ‘vuurwerk’.

Meer berichten